Læringsarena NTNU

Buskerud bygningsvernsenter er læringsarena for NTNU-studiet i tradisjonelt bygghåndverk. To studenter var i praksis på senteret i perioden 2018-2022.

Grunnmur på laftehytte - Klikk for stort bildeLaftehus under oppføring - NTNU-studentene bygger en kopi av en tradisjonell husmannsstue fra Sandsvær. Viken fylkeskommune

I perioden 2018-2022 har to studenter vært i praksis på Buskerud bygningsvernsenter i Kongsberg.

Bachelorprogrammet i tradisjonelt bygghåndverk er et samlingsbasert deltidsstudium som går over fire år. I tillegg til de praktiske og teoretiske samlingene ved NTNU i løpet av studieåret, skal studentene på tradisjonelt bygghåndverk arbeide med lengre prosjekt på en læringsarena som er tilknyttet studiet.

Buskerud bygningsvernsenter som læringsarena

På Buskerud bygningsvernsenter bygger studentene en kopi av et "sandsværshus", som var vanlig i Kongsberg-området fra slutten av 1700-tallet og opp til 1900-tallet. Nybygget skal oppføres på tradisjonelt vis og studentene er med på hele prosessen; fra å finne de riktige materialene i skogen, via bearbeiding av tømmer og materialer, til oppføringen av huset.

Høsten 2020 var studentene ferdige med å lafte huset, og den ble flyttet på plass i november og gitt et midlertidig tak. Huset skal bli del av Lågdalsmuseets samlinger og stå sammen med andre bygninger fra Sandsvær-området.

Sandsværshuset kjennetegnes ved at det er både laft og bindingsverk. Å være med å bygge et sandsværshus vil derfor gi studentene en innføring i flere tradisjonelle konstruksjonsformer, som er en vesentlig del av bachelorutdanningen. I tillegg skal studentene bruke tradisjonelle verktøy slik at materialene bearbeides slik som på 1700- og 1800-tallet. Om slike verktøy ikke er tilgjengelige i dag må studentene enten få lagd eller lage kopier av slike verktøy selv.

Studentene i tradisjonelt bygghåndverk skriver jevnlige blogginnlegg