En bra dag med «Abels tårn»!

Hver fredag er det direktesending av radioprogrammet «Abels tårn» fra realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo. I dag var elever i medie- og informasjonskunnskap på Vg2 ved Eiker videregående skole blant publikummerne i salen.

Elever i medie- og informasjonskunnskap var publikummere under direktesendingen av radioprogrammet "Abels tårn".  - Klikk for stort bildeElever i medie- og informasjonskunnskap var publikummere under direktesendingen av radioprogrammet "Abels tårn". Per Jørund Grøthe

I ekspertpanelet satt en hjerneforsker, en lege og en primatolog. Primatologi er ifølge Store norske leksikon «læren om primatene, en gruppe dyr som også omfatter mennesket», om man ikke har innsikt i realfag fra før.   

Ekspertene svarte på flere spørsmål, blant annet fra en av elevene på Eiker, Kasper Evensen. Han lurte på hvordan man kan kurere Altzheimers sykdom. Ekspertene fortalte utfyllende om sykdommen, men konklusjonen var at det foreløpig ikke er noen kur. Imidlertid forskes det mye for å finne fram til dette.

Hver fredag sendes radioprogrammet "Abels tårn" fra Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo.  - Klikk for stort bildeHver fredag sendes radioprogrammet "Abels tårn" fra Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo. Per Jørund Grøthe

Ellers i programmet handlet det om blant annet det å være tett i nesen. Hvorfor er det slik at man ofte blir tett i bare det ene neseboret? Og hvilke utfordringer opplevde legen ved å spise kokt blekksprut? Vil du gjerne ha innsikt i dette og flere andre saker? Ta en tur innom NRKs radiospiller og søk opp «Abels tårn». Dagens program blir lagt ut som podcast der i nær framtid.

For Eiker-elevene dreide det seg forresten ikke bare om vitenskap. De fikk også oppleve hvordan en direktesending på radio blir gjennomført. Og etterpå  fikk de muligheten til å stille spørsmål til produsenten og journalisten i programmet om hva jobben hennes går ut på.  Vi tar også med at det var gratis vafler og kaffe til tilhørerne. En bra skoledag!

Realfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo ligger i Vilhelm Bjerknes hus. Her er elevene Maya Celius, Emma Santana Burkhalter og Mari Wikheim Barstad.  - Klikk for stort bildeRealfagsbiblioteket på Universitetet i Oslo ligger i Vilhelm Bjerknes hus. Her er elevene Maya Celius, Emma Santana Burkhalter og Mari Wikheim Barstad. Per Jørund Grøthe