Forfatterbesøk som berørte

Fredag hadde skolen besøk av den prisvinnende forfatteren Brynjulf Jung Tjønn 

Brynjulff Jung Tjønn - Klikk for stort bildeBrynjulf Jung Tjønn Else Dahl

 

Utenforskap og rasisme

Brynjulf har skrevet flere ungdomsbøker og diktsamlinger. Norsk kjærleik  er den nyeste, som ble utgitt i høst. Den kritikerroste Kvit, norsk mann kom for to år siden – og det var tematikk rundt denne boka som var emnet for forestillingen. Han fikk elevene til å reflektere over hva det vil si å være norsk og føle på tilhørighet. 

Rasisme og utenforskap er noe forfatteren selv har kjent på kroppen. Han ble adoptert fra Korea som liten, og kom til en gård i en bitteliten bygd på Vestlandet – hvor han vokste opp som odelsgutt. Det var alt annet enn ukomplisert, og han kjente ofte på ønsket om å være hvit og blende inn med de han hadde rundt seg. I 9. klasse begynte han å skrive dikt. Senere har det blitt journaliststudier, og han jobber som både journalist og forlagsredaktør, i tillegg til å være forfatter.

Å høre til

Brynjulf har møtt mye uforstand både som barn og voksen med tanke på hva det vil si å være adoptert.  Han formidlet til elevene hvordan det føles å ikke ligne på eller ha direkte slektskap til noen av de man er i familie med. Han beskrev den ubeskrivelige følelsen da sønnen Olav ble født og han for første gang så at noen lignet på ham – og var i direkte slektskap med ham. Det var Vg3 som fikk dette besøket, og det var tydelig at tematikken berørte og engasjerte.

Her er et par linjer fra diktsamlingen, som også er satt opp som teater:

«kva vil du bli
når du blir stor?

eg vil bli
ein kvit, norsk mann»

- Brynjulf Jung Tjønn, hentet fra samlingen Kvit, norsk mann, Cappelen Damm 2022.

Besøket var i regi av Den  kulturelle skolesekken.