Førjulsprat med rektor Jan Helge

Etter et krevende 2020 ser rektor Jan Helge Russnes (57) ved Eiker videregående skole fram til tradisjonell julefeiring sammen med kona Rita og besøk av sin mor og de tre voksne sønnene. Senere i jula blir det samvær med storfamilien. 

JULEFEIRING: Jan Helge Russnes er rektor ved Eiker videregående skole på Hokksund. Nå ser han fram til tradisjonell julefeiring sammen med familien. Per Jørund Grøthe  Jan Helge er praktisk anlagt. Det kommer derfor ikke som noen stor overraskelse på oss at han synes det er stas å hogge sitt eget juletre.   

- Jeg vokste opp på bygda i Trøndelag. Av den grunn er det unaturlig for meg å kjøpe juletre på bensinstasjon eller kjøpesenter, forteller han.  

Matserveringen i Russnes-hjemmet i Lier er også preget av tradisjoner. På julekvelden er hovedretten urøkt pinnekjøtt. Og julemiddagen er vanligvis et samarbeidsprosjekt i familien. Men far i huset trår til helt på egen hånd når det skal lages medisterkaker. De steker han utendørs på takke.  

Og apropos pinnekjøttet. Dette blir pyntet med den samme nissen hvert eneste år. Denne vanen har han også med seg fra barndommen.  

- Min kone synes nissen er stygg. Så det er litt på nåde. Ellers må jeg få med meg «Flåklypa Grand Prix» på TV. Det er alltid moro, forteller han. 

Gutter i alle aldre synes også at det er stas med harde pakker under juletreet. Jan Helge er ikke noe unntak i så måte. Vi får vite at det er truger som står øverst på årets ønskeliste.   

 

Julas ritualer

Vi har tidligere nevnt pynting av pinnekjøtt med nisse, egenhogget juletre og «Flåklypa Grand Prix». Men det er flere ting som han mener hører til jula.  

- Adventskalenderen på NRK må jeg ha med meg. Selv om alle tre sønnene har flyttet ut – benker Rita og jeg oss foran TV-en hver kveld i 24 dager og følger med fra dag til dag. Favoritten de siste årene har vært «Julekongen», røper han.

 

Barndommens jul

Vi lurer på hvordan jula ble feiret i barndommen.

- Barndommens jul var ganske tradisjonell. Vi var innflyttere til bygda Skogn, rundt en times kjøring nord for Trondheim. Av den grunn var all slekt igjen på Vestlandet, og derfor ble jula feiret med foreldre og to søsken. Men det som var ganske dramatisk, var at vi dro til kirka hvert år på julaften. Det var i seg selv ikke så veldig dramatisk, men det kolliderte ALLTID med «Donald Duck og vennene hans». Derfor fikk jeg bare sett starten hvert år… Jeg var nok ganske voksen før jeg fikk sett slutten, smiler han.

 

Allsidig

Tilbake i 2020.  Vi spør Jan Helge Russnes om han har noen skjulte talenter, noe folk flest ikke vet om ham.

- Jeg har nok ikke så mange talenter – men jeg tror jeg er over gjennomsnittet flink til å rygge med tilhenger. Jeg er også temmelig god til å huske prisene i butikken. Det er nyttig hvis de prøver seg på luretilbud, smiler han.

En hel del vil nok også omtale ham som svært sykkelinteressert. Og mindre sykling blir det garantert ikke på sjefen ved Eiker videregående skole i 2021. For den som er ekstra tidlig på jobb om morgenen, er det ikke uvanlig å høre klapring fra sykkelsko i gangene. Han er nemlig en ivrig syklist – og han bruker ofte å ta sykkelen til jobben i stedet for å kjøre bil. Han synes det er forfriskende og en fin start på dagen. Og det skjer hele året. 

- Grensa mi for å sykle går ved minus ti. Så det er god margin foreløpig, sier han da vi snakker med ham rett før jul.

Sykkelinteressen til sjefen kommer forresten fram på flere måter. Vi har fått med oss at han skrur og mekker en del selv. Videre har Eiker videregående skole fått flere nye sykkelstativer, sykkelhotell og bedre tilrettelegging for sykkel på andre måter etter at han ble rektor i 2017. Selv har han 29 sykler. Flere av disse er strøkne kombisykler – en sykkeltype som var spesielt populær på 1970- og 1980-tallet. En av dem står forresten utstilt på rektorkontoret på skolen.

Rektoren benytter også de fleste anledninger til å oppfordre medarbeiderne til å ta sykkelen fatt.  Men det er ikke bare sykling som står i hodet hans. Han er også opptatt av at man bør kose seg på jobb. Derfor mistenker vi sterkt at det er han som står for serveringen av blant annet sjokolade og marsipan ved mindre og større anledninger på personalrommet. For eksempel for å feire at det snart er jul, påske eller fredag og snart helg.

 

2020 og 2021

Vi ber Jan Helge om å beskrive 2020, året som snart har gått.

- Alt har vært krevende, men Fagfornyelsen og nye digitale arbeidsformer er spennende og noe vi alle har lært mye av og tar med oss videre. Koronaen har vi også lært mye av, men den håper vi alle at snart skal gå over, sier han.

Men det har også vært positive ting ved året som snart er historie.

- Å se den innsatsen alle, både elever og ansatte, har lagt ned i et så utfordrende år, har vært veldig gledelig. Jeg har også i dette skoleåret vært mye i kontakt med elevrådet, samarbeidsutvalget (SMU) og russestyret. Dette har vært fine arenaer for å bli bedre kjent med elevene, mange hyggelige møter, og jeg imponeres over måten elevrådet jobber på og hvor mange gode saker som tas opp. Dette er medborgerskap og demokrati på sitt beste. Det at elever stiller opp i SMU for å bidra inn i skolemiljøet, er også veldig gledelig. At russen 2021 på Eiker tar mål av seg, sammen med resten av russen i Viken, til å bli det mest inkluderende avgangskullet, ja det er gledelig! mener han.

2021 står altså for døra. Hvilke ønsker har Jan Helge Russnes for det nye året?

- En koronafri tilværelse, og at vi kan omgås som vanlig både privat og på Eiker videregående skole, avslutter den allsidige og godt likte rektoren på Hokksund.