Rollespill i politikk og menneskerettigheter

VG3-elever fra faget politikk og menneskerettigheter ved Eiker videregående skole har i november hatt rollespill på programmet to hele skoledager: Stortingets læringsspill «Demo» og simulering av et møte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere konflikten i Sudan.

Elever fra faget politikk og menneskerettigheter har hatt rollespill på programmet to hele skoledager i november. - Klikk for stort bildeElever fra faget politikk og menneskerettigheter har hatt politisk rollespill på programmet to hele skoledager i november. Erik Helgerud

Det er godt både for elever og lærere å trekke ut av hverdagen i klasserommet iblant. Eiker-elevene virket fornøyd med de to politiske rollespillene, som de beskrev som «gøy», «lærerikt», «annerledes», og «en anledning til å gå mer i dybden og se nyanser».

Læringsspill på Stortinget

Det første av de to rollespillene var på Stortinget, der elevene fikk omvisning og var med på å observere et møte fra publikumsgalleriet. Elevene var heldige og traff stortingspresident Masud Gharahkhani, som tok seg tid til en kort prat på vei inn til stortingsmøtet. Hoveddelen av programmet i Oslo var å delta i rollespillet «Demo», der elevene selv fikk prøve seg som politikere. I løpet av spillet ble de delt inn i partier, valgte hjertesaker, stilte til valg og forsøkte å få gjennomslag for sin politikk. «Demo» engasjerer og gir elever innsikt i hvordan Stortinget arbeider.

Hva kan FN gjøre for å bedre situasjonen i Sudan?

Borgerkrigen i Sudan regnes som en av de verste humanitære krisene i verden i dag, og utgangspunktet for det neste rollespillet var hva FN kan gjøre for å bidra til en fredelig løsning på konflikten. Ringerike vgs. var vertskap for rollespillet, hvor elevene ble delt i grupper, og hver gruppe fikk i oppgave å sette seg inn i et tildelt land de skulle representere i et simulert møte i FNs sikkerhetsråd. Bestillingen fra rollespill-arrangøren FN-sambandet, var at elevene måtte lage et åpningsinnlegg om sitt syn på situasjonen i Sudan og hva FN bør gjøre. Situasjonen i Sudan er kompleks og preget av en rekke alvorlige utfordringer, inkludert militærkupp, separatisme, borgerkrig, utbredt fattigdom, vold, tørke og alvorlig matmangel. I virkelighetens sikkerhetsråd blir FN-resolusjoner ofte nedstemt av veto-landet Russland.

Hva ble resultatet av de to rollespillene?

I rollespillet på Stortinget oppstod en regjeringskrise, men mistillitsforslaget fikk ikke flertall og regjeringen ble sittende. I møtet i sikkerhetsrådet ble elevene enige om en resolusjon om en mer aktiv rolle for FN i Sudan, selv om den russiske delegasjonen sørget for å dempe det noe.
(Tekst og foto: Erik Helgerud)