Ungdomsbedrift satser innen blå økonomi

Elveliv UB bruker innovasjon og entreprenørskap til å møte viktige miljøutfordringer.  Nå deltar de på Euronext Blue Challenge.

Fem ungdommer som sitter i en trapp - Klikk for stort bildeDette er gjengen i ungdomsbedriften Elveliv UB Else Dahl

Blå økonomi

Skolen har mange ungdomsbedrifter, og spesielt én av disse har gjort seg bemerket siden de etablerte seg i høst.  Elveliv UB består av Adrian Rønning, Sverre Fossum Lie, Sølve Skretteberg, Torjus Marhaug Sauar og Tobias Sandberg Engelien. Disse fem har entreprenørskap som programfag, og har valgt en forretningsidé innen blå økonomi.  Det vil si at de med bedriften sin ivaretar havet og de marine ressursene på en bærekraftig måte.

Det hele startet med en innovasjonscamp på skolen i høst, «Vannet vårt», i regi av Ungt entreprenørskap. Ungdomsbedriftene skulle komme opp med idéer til hvordan de kunne bidra til et mer bærekraftig vannmiljø i og rundt Oslofjorden.  Det hadde sin bakgrunn i denne planen, som kom fra regjeringshold i 2021: Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv.  

Torjus forteller at denne dagen opplevde gutta at det gikk litt trått, og syntes det var vanskelig å komme opp med noe som ikke framsto så ambisiøst at det ikke lot seg praktisk gjennomføre.  De var i ferd med å miste motivasjonen, men så -  en halvtime før dagens slutt, løsnet det – og Sølve kastet ut en idé: Hva om de kunne bruke elvemuslinger? Det ville jo bli vinn vinn for både vannet og denne arten. Elvemuslingen renser vann i elver på en svært effektiv måte, men er utrydningstruet.  Gjengen gikk for dette forslaget, vant innovasjonscampen og gikk videre til finalen. 

Til Bergen for å videreutvikle idéen

Etter at de vant har de gått «all in» og jobbet målrettet for å videreutvikle idéen sin. De ønsker å spre kunnskap om elvemuslingens viktige rolle, og målet er å etablere kultiveringsanlegg og muslingmerder, slik at bestanden kan økes. Finalen i “Vannet vårt” gikk av stabelen i rådhuset i Oslo i november, og tilsammen 11 ungdomsbedrifter deltok. Der fikk de en flott 2. plass, og i tillegg til en pengepremie som de kan bruke til å jobbe videre med bedriften sin, vant de muligheten til å søke på et stipend på 10.000 kroner. Den sjansen benyttet de seg av – og nå er stipendet i boks.

Pengene de har mottatt, vil de bruke til å reise til Bergen. De regner med å dra i februar, og dette ser de fram til, for der kan de få hjelp fra næringsliv og eksperter på området.  Sverre forteller at Universitetet i Bergen har et kultiveringsanlegg for muslinger– noe som er del av et samarbeid med Miljødirektoratet. Håpet er å få hjelp til å utvikle en prototype som de kan ha med på Fylkesmesterskap for Ungdomsbedrifter i mars. 

Euronext Blue Challenge

Fire elever foran en Teams-skjerm - Klikk for stort bildeKick-off for Euronext Blue Challenge Juliane A. Fuglset

Elveliv UB har også blitt trukket ut av mange søkere til å få være med på Euronext Blue Challenge, basert på et telefonintervju og en sterk søknad som de sendte inn. Her deltar ungdomsbedrifter som har forretningsideér innen blå økonomi.

Fredag var det digital Kick-off, og seks ungdomsbedrifter fra hele landet møttes. Disse har blitt nominert til å delta.  Elveliv UB er nominert av sin lærer i entreprenørskap, Juliane A. Fuglset, som er stolt av den innovative og engasjerte gjengen sin.  "Elevene har allerede vist stort engasjement på skolen, både i fagets timer, og i konkurranser i regi av UE. De viser stor team spirit og forståelse for at samarbeid både innad i gruppen, og ut mot eksternt nettverk, kombinert med høye mål, kan gi store gevinster, uttaler hun.

På fredagens Kick-off introduserte ungdomsbedriftene seg for hverandre, og hver bedrift fikk snakke med en mentor i et lukket digitalt rom. Dette var starten på en slags landsfinale, hvor vinneren går videre til et Europamesterskap 13. mai. Vi gleder oss til å følge Elveliv UB videre!