Studieturene

Vi har 4 spennende studieturer. Bli med oss på skinner gjennom Europa, til Ghana og ikke minst til Hoddevika og Hvaler. 

Elever under paraplyinstallasjon i Thessaloniki, Hellas.  - Klikk for stort bilde

Ghana

Bli med på den eneste folkehøgskoleturen til Ghana. Opplev en helt annen kultur, et tropisk klima og få unike opplevelser i dette gjestfrie og trygge vest-afrikanske landet. 

Faglig setter vi fokus på etisk handel og Fairtrade, avfallseksport til Vest-Afrika fra Europa, slavearbeid i fiskeindustrien, havforsøpling, skole- og utdanning og urettferdig fordeling.   

Turen gir deg også en unik mulighet til å få erfaring med å jobbe frivillig. Gjennom samarbeid med organisasjonen Atlas volunteers får dere bo sammen med resten av klassen i landsbyen Nkwatia (i felles hus for frivillige), oppleve landsbylivet der og jobbe på barneskoler og med bærekraftprosjekter i ca. 1 uke.

Dere får også oppleve regnskogen i Kakum nasjonal park og se ned på skogen fra de spektakulære svevebruene langt over bakken. Bli med på strandrydding med lokalbefolkningen og kveldsvandring for å se på bevaringsprosjekt for havskilpadder. Besøk fairtradeplantasjer (kakao og bananer) og gårder. Besøk NGOer og utviklingsprosjekt.  Bo ved sjøen noen dager, bli med og lag lokal mat og nyt de vakre strendene fra Ko-Sa Beach Resort. 

Besøk tidligere slavefort som Christianborg i Accra og Cape Coast Castle og få et innblikk i virkeligheten under slavehandelen og konsekvensene i ettertid.

Delta på guidede gåturer i Accra og besøk verdens største avfallsplass for E-avfall, Agbogbloshie, og slumområdet Sodom. Lær om bærekraftig turisme, bistand og frivillighet og overnatt på steder hvor pengene våre bidrar til bedre levevilkår for lokalbefolkningen. Ikke minst, bli med å møt aktivister og ildsjeler som jobber for å forandre Ghana og verden. Sammen står vi sterkere. 

Ghana og hovedstaden Accra byr på muligheten til å oppleve mange av de store dilemmaene på veien mot en mer bærekraftig framtid. Vi stiller oss store spørsmål, og finner noen svar og flere spørsmål. Hvordan skal flere mennesker komme seg ut av fattigdom, uten at vi ødelegger mer regnskog og natur? Kan vi spise sjokolade med god samvittighet når vi vet at barnearbeid er et stort problem i kakaoindustrien i Ghana? Og hva skal vi gjøre med det enorme berget av el-avfall fra Norge og Europa som ender opp på søppelfyllingene i Accra?  

 

Gjennom Europa med tog- I flykningers spor

Bilde av elever med ryggsekker på en togstasjon i ferd med å gå på toget.  - Klikk for stort bilde

Mange er enige i at Europeisk og Norsk asyl- og flyktningpolitikk har behov for endringer og forbedringer. Men politikere, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner kan ha ganske ulike svar på hva de mener bør gjøres. Sett i lys av krigen i Ukraina og de nye flyktningstrømmene i Europa, er det minst like viktig å snakke høyt om flyktningpolitikk, migrasjon, flyktningers rettigheter og muligheter og hvordan vi i Europa ønsker å møte mennesker på flukt. Har alle flyktninger de samme muligheter i praksis? Dør det færre i Middelhavet nå enn for noen år siden? Vi ønsker å gi deg en tur som kan gjøre deg bedre i stand til å finne ut hva du mener om dagens flyktningpolitikk!

 

Gjennom 11 land. Besøk 10 byer! 

Bli med på en uforglemmelig tur fra nord til sør og fra øst til vest i Europa. Våre hoveddestinasjoner er Bosnia-Hercegovina, Italia og Hellas, men vi drar gjennom hele 11 land på turen. Vi stopper i Hamburg,  Munchen,  Zagreb, Sarajevo, Mostar, Thessaloniki, Athen, Bari, Firenze og København, og dere får tid til å utforske byene. Faglig fokuserer vi på flyktningers situasjon i Europa i dag, men i Bosnia-Hercegovina får vi også et unikt innblikk i Bosniakrigen på 90-tallet og konsekvensene i ettertid.  

 

Backpacking og hostellivet!

På turen overnatter vi stort sett på hosteller. Det holder prisene nede i tillegg til at det er en super måte å møte andre unge reisende på. Vi bestiller hele sovesalen til dere, så dere kun deler rom med hverandre. En flott og trygg måte å teste ut backpackerlivet på. 

 

Samarbeid med frivillige og ideelle organisasjoner

På turen møter og samarbeider vi med flere flotte organisasjoner som har gjort en viktig innsats for å forbedre forholdene for mennesker på flukt. Blant disse organisasjonene er Khora, CollectiveAid og den norske organisasjonen Dråpen i Havet.

Bilde av ungdom som holder rundt skuldrene til et barn med Dråpen i Havet t-skjorte på seg.  - Klikk for stort bilde Dråpen i Havet

Samarbeid med disse organisasjonene gir oss oppdatert info og historier direkte fra mennesker på flukt. Dråpen i Havet gir oss muligheten til å dra på dagsbesøk til Nea Kavala flyktningleir utenfor Thessaloniki (avhengig av tillatelse fra år til år), Khora lar oss bli med å lage mat til hjemløse og flyktninger, Dråpen i Havet gir dere mulighet til å bidra med uformell engelskundervisning for flyktninger og i Bari får dere lære om utnyttelse av flyktninger som billig arbeidskraft. 

Bilde av språktreningsaktivitet på Victoria Community Center i Athen.  - Klikk for stort bildeVictoria Community Center Dråpen i Havet

I tillegg får dere besøke et sykehus for havskilpadder. Bortsett fra et dagsbesøk til Nea Kavala jobber vi ikke inne i flyktningleire. Dette på grunn av nedre aldersgrense for frivillige, og krav om å kunne jobbe i felt et minimum antall uker. 

 

Den viktigste jobben gjør vi når vi kommer hjem

På turen samler vi historier, bilder, videomateriale og kunnskap som vi bruker for å spre informasjon når vi kommer tilbake til Norge. Vi håper at selv om medieoppmerksomheten om flyktningers situasjon på Balkan og rundt Middelhavet er mindre nå, så vil turen øke deres engasjement og motivasjon for å bidra til endring. Vi vil blant annet bruke deres erfaring fra studieturen til å holde foredrag og workshop for annen ungdom. 

 

Togruter og fluktruter

Med tog blir selve reisen en viktig og stor del av turen. Vi håper turen kan gi mersmak på togreiser som et miljøvennlig transportalternativ, og kanskje frister mer interrail og backpacking senere? Samtidig vil denne typen "slow traveling" la dere oppleve det mangfoldige Europa og få en forståelse for hvor vanskelig det er å prøve å reise den samme strekningen vi gjør, men som flyktning.

Elever som koser seg med nachos, dip og en god bok på toget.  - Klikk for stort bilde

Byene på vår vei

Hoddevika og Nordic Ocean Watch

 

Elever som står og ser utover stranden og havet i Hoddevika.  - Klikk for stort bildeElev som står og ser på hauen av søppel som er samlet inn i Tavahaløa i Hoddevika.  - Klikk for stort bildeElev med surfebrett under armen på vei ned mot havet i Hoddevika.  - Klikk for stort bilde

Etter påske avslutter vi med en fantastisk tur til Hoddevika på Stadtlandet for å se på imponerende arbeidet som Nordic Ocean Watch har fått til der med strandrydding og oppsamling av havsøppel i "Tavahaløa". Dette er en tur vi gjør sammen med multisportlinja på skolen og bærekraft valgfag. Dere får også muligheten til å ta et nybegynnerkurs i surfing her. 

Hvaler- Strandrydding og hyttetur

 

Vi er opptatt av å vise handlekraft fra lokalt til internasjonalt nivå. Vi starter ganske lokalt med en tur til Norges første marine nasjonalpark: Ytre Hvaler Nasjonalpark. Der vil vi rydde havsøppel i skjærgården i et område som er spesielt utsatt for søppelopphoping fra inn- og utland. 

I tillegg til det faglige innholdet er dette en tur for å bli bedre kjent. Vi bor på hytte, lager mat sammen og koser oss på hytta på kveldene. 

 

Til toppen