Formål
Felles sti- og løypeplan har som formål å bedre villreinens mulighet til å benytte de ulike funksjonsområdene (sommer-, vinter- og kalvingsområder) innenfor leveområdet, og mulighet til trekk innad og mellom funksjonsområdene.
Planen skal foreslå tiltak som kan redusere negative effekter av menneskelig ferdsel på villreinens arealbruk og trekkmuligheter. Innenfor rammene av hva som er forsvarlig av hensyn til villrein, skal det legges til rette for friluftsliv og friluftslivsbasert reiseliv.
Medvirkning
Kommunene, fylkeskommunene, Statsforvaltere, Villreinnemda og Villreinutvalget medvirker gjennom samarbeidet i Nordfjellarådet. Kommunene har et særskilt ansvar for å nå ut til rettighetshavere og brukergrupper på lokalt nivå, mens fylkeskommunen ivaretar det regionale nivået.
Referanseforum
For å sikre god og bred medvirkning, skal det etableres et referanseforum. Referanseforumet er åpent for grupper av rettighetshavere og brukere som har interesser i Nordfjella. Interesse for deltakelse i referanseforum meldes inn i høringsprosessen knyttet til oppstarten av arbeidet. Det holdes møter i referanseforumet i tilknytning til høringsfaser for å få innspill. I tillegg skal et referanseforum legge til rette for informasjonsutveksling når det er behov gjennom prosessen.
Høringer
Det gjennomføres fire hørings- og innspillsfaser i prosjektet. Dette kunngjøres gjennom kommunene, fylkeskommunene og direkte til grupper av rettighetshavere og brukere av Hardangervidda. Det kan være hensiktsmessig og slå sammen noen av disse høringene, for eksempel punkt to og tre:
- Innspill til planprogrammet
- Supplering til kunnskapsgrunnlaget med feil og mangler
- Innspill til konkrete tiltak i sti- og løypeplanen
- Høring av forslag til plan
Oppstartsfasen pågikk fra høsten 2021 og fram til sommeren 2022.
Prosjektgruppa ble etablert og består av administrativt ansatte fra partene i Nordfjellarådet i tillegg til fagfolk fra Norsk Villreinsenter Sør.
Prosjektgruppa la fram forslag til program for felles sti- og løypeplan for Nordfjellarådet, og rådet vedtok at programmet skulle sendes ut på høring. Programmet beskriver hvordan planarbeidet skal gjennomføres. Høringsperioden var fram til 1. april 2022.
Høringsinnspillene ble behandlet av prosjektgruppa og lagt fram for Nordfjellarådet som vedtok Program for felles sti- og løypeplan for Nordfjella med Raudafjell. Ta kontakt for å få programmet tilsendt.
Denne fasen starter våren 2022, og da skal det utarbeides detaljert plan for prosjektet, og det blir satt mer konkrete mål for prosessen. Kunnskapsgrunnlaget blir sammenstilt slik at det kan presenteres på en god måte.
I denne fasen vil referanseforumet få et samlet kunnskapsgrunnlag presentert og kan få komme med innspill på konkrete tiltak. Målet er at alle som deltar i arbeidet har en solid felles plattform av kunnskap når innspill og konkrete tiltak skal diskuteres.
Nordfjellarådet skal få kunnskapsgrunnlaget til orientering og vedta målene for det videre arbeidet.
Denne fasen starter etter planen høsten 2022. Da skal planen sammenstilles og konkrete innspill og tiltak analyseres opp mot de målene som er satt for arbeidet.
Forslag til plan utarbeides av prosjektgruppa og behandles av Nordfjellarådet som vedtar om planen skal sendes ut på høring. I løpet av sommerhalvåret 2023 vil forslag til plan sannsynligvis legges ut på høring. Alle innspill bearbeides, og planen revideres før den legges fram for Nordfjellarådet for endelig vedtak.
Etter vedtaket vil planen offentliggjøres.
Oppfølging av planen etter vedtak i Nordfjellarådet
Når planen er vedtatt, starter arbeidet med å følge opp tiltak som er bestemt gjennom planarbeidet. Noen tiltak må kanskje forankres i kommunale planer før de blir juridisk bindende og kan iverksettes og andre tiltak vil bli en del av handlingsprogrammet til regional plan når det rulleres. Hardangerviddarådet vil følge opp tiltakene i planen.