Hva gjorde vi i 2021? Her er høydepunktene!


Illustrasjonsbilde Ivar Jørstad, Viken fylkeskommune  

  

2021 var et travelt år for Buskerud bygningsvernsenter, til tross for smittevernrestriksjoner! Her er oppsummering av høydepunktene fra året som er gått:

Ny bygningsvernutstilling på nett!

Den nettbaserte delen av utstillinga Spor av tradisjon stod ferdig vinteren 2021 og driftes av Tidvis. I samme tidsrom inngikk bygningsvernsenteret avtale med Nasjonal digital læringsarena (NDLA) om at de kan gjenbruke elementer fra utstillinga til sine digitale læringsressurser, som er tilgjengelige for videregåendeelever i hele landet!

Syv små portretter av tømrere gjennom ulike tider - Klikk for stort bildeSkjermbilde med oversikt over håndverkerne som er med i utstillinga. Viken fylkeskommune/Tidvis    

1.130.000 kroner til elevformidling og låve!

I februar ble det levert inn to søknader til Sparebankstiftelsen DNB, og i mai kom den gledelige beskjeden om at vi ble tildelt til sammen 1.130.000 kroner!! Det ene prosjektet heter "Historisk tømring" og er et formidlingsopplegg om tradisjonelle bygde konstruksjoner for byggfagelever. Opplegget er utarbeida av vår håndverker sammen med håndverkere i Vestland og Agder. Det andre prosjektet gjennomføres i samarbeid med Lågdalsmuseet - vi skal gjenreise en låve med fjøsdel fra 1914. I september gjennomførte vi en workshop for alle VG2-murerelever i Buskerud, i tillegg fikk fire elever jobbe på låven sammen med murmesteren som utfører jobben. Den ferdige låven skal fungere som driftsbygning, kursverksted og til formidling av matkultur. Gjenoppføring av låven er muliggjort gjennom tildeling fra politikerne i Viken fylkeskommune.

Viken fylkeskommune  

 

Læringsarena for NTNU

Bygningsvernsenteret er læringsarena for NTNU-studiet i tradisjonelt bygghandverk, og har hatt to studenter i praksis siden 2018. Studentene har bygd kopi av et "sandsværshus", som var vanlig i Kongsberg-området fra slutten av 1700-tallet og opp til 1900-tallet. Etter en intens innspurt med studentene, veileder Jørn Berget og innleide håndverkere fra Telemark kunne vi ha kranselag i desember 2020. I 2021 har studentene laget vinduer og dører til huset, samt egne høvler, sammen med veilederne Hans Andreas Lien og Jarle Hugstmyr. De har også murt ferdig og spekket grunnmuren ved hjelp av veileder Espen Marthinsen.

Studentene lager vinduer til sandsværhuset med veileder Hans Andreas Lien Linn Marie Krogsrud, Viken fylkeskommune  

Gratis kursrekke for håndverkere

Bygningsvernsenteret startet opp dobbel kursrekke i tradisjonshåndverk i august! 23 håndverkere er påmeldt; 11 i Hallingdal og 12 i Lier. I 2021 gjennomførte bygningsvernsenteret fire tredagers- samlinger i hhv. Hallingdal og Lier, der deltakerne gjennomgikk bygningsvern/bygningsfysikk, bygningsanalyse og tilstandsvurdering, lafting og høvelmaking. Kursrekka er en lavterskelintroduksjon til bygningsvern.

Fra oppstart av kursrekker i Nesbyen og Lier Linn Marie Krogsrud, Viken fylkeskommune  

Andre kurs og seminarer

Sammen med Akershus bygningsvernsenter og Kulturminnefondet arrangerte vi tre digitale søknadsverksteder med til sammen 200 deltakere! I november var bygningsvernsenteret vertskap for en studiesamling for studentene på bygningsvernstudiet ved Fagskolen Innlandet. De ansatte på senteret har i tillegg deltatt på eksterne arrangementer, som Håndverksdagene på Røros og nettverkssamling i regi av museumsnettverk for tradisjonshåndverk og bygningsvern.

Fagskolestudentene i arbeid Linn Marie Krogsrud, Viken fylkeskommune

Vi bistår huseiere

Begge de to ansatte driver rådgivning per telefon og e-post, samt gjennomfører befaringer ved ledig kapasitet. Anslagsvis 150-200 huseiere har fått bistand fra bygningsvernsenteret i 2021, hovedsakelig private eiere av verneverdige bygninger.

Fra befaring på Kongsberg Kjartan Fønstelien, Kongsberg kommune