Inn på scenen - ut av komfortsonen

- Mange av oss har jo ingen erfaring med å stå på scenen, det blir noe helt nytt og utenfor komfortsonen. Men, det er det folkehøgskole skal være. Og så er det jo verdens beste publikum her, da!
Vi har tatt en prat med fire elever som har mye å melde om skolens elevkvelder.

Har verdens beste publikum: Lucia, Even, Henrik og Liv. Einar Lindhjem    

- Det er alltid en eller annen linje som forbereder elevkveld, forteller Lucia. - Det er mye kveldsøving, og de prøver å holde ting hemmelig, men det funker jo aldri!

Det går på rundgang mellom elevene å arrangere elevkveldene. Den største og mest utfordrende jobben når man står for tur, er nok for de fleste å lage underholdning. Sketsjer, parodier, videoer, sang, dans - alle gode idéer bakes sammen til et show for elever og ansatte. Noen nøyer seg med å jobbe i kulissene, men de fleste tar utfordringen med å stå på scenen.

En mil utenfor komfortsonen
- Det er mange som tar et steg, eller kanskje løper en mil, utenfor komfortsonen! Det blir litt sånn å gru-glede seg til elevkvelden, sier Henrik, og får støtte av Liv.
 - Ja, mange av oss har jo ingen erfaring med å stå  på scenen. Det blir noe helt nytt, noe helt annet. Men, det er jo det folkehøgskole skal være!

En gruppe elever lager mat til hele skolen på disse kveldene, mens en annen gruppe skaper underholdningen. For elevene som går på scenelinjene er det naturlig å by på show, for andre linjer passer andre former bedre.
- Noen gjør det litt enklere, som f. eks. å spille inn noen filmer, som nå sist. Men, det det funka jo veldig bra, det er mange veier til Rom, kan Even fortelle. Uansett form, elevene vi snakker med er samstemte i at det er mye å lære gjennom disse prosjektene.

Samarbeid og støtte
- Vi lærer masse: Samarbeid, å være kreativ og tenke utenfor boksen, fastslår Liv. Henrik overtar:
- Og vi lærer å samarbeide med personlighetstyper man kanskje aldri har jobbet sammen med tidligere. Og man lærer å være åpen for andre idéer og innspill, og se at andres idéer også kan være bra.

- Og så lærer vi å være støttende som publikum. Hvis ikke alt går like bra, så er alle likevel 100% med, fordi de ser at folk har prøvd. Det er jo verdens beste publikum her da, alle vitser blir ledd av, ifølge Liv.
Elevene forteller også at det ligger mye tanker bak humorinnslagene, utover det rent humoristiske. 

Trår litt varsomt
- Vi tenker mye på at det ikke skal være ukomfortabelt for noen i salen, humor skal ikke gå utover enkeltpersoner. Det er ting som vi kanskje ikke har tenkt på før, vi lærer å ta vare på alle, sier Lucia. - Det er jo noe av det vi lærer på folkehøgskole, å trå litt varsomt. Man vet jo ikke helt hvem som har tynnere hud enn de andre, avslutter Henrik.

Tar vare på alle, også når det gjelder humorinnslag på elevkveldene. Liv, Lucia, Even og Henrik i skolens peisestue. Einar Lindhjem  

Til toppen