150 engasjerte elever møtte fylkespolitikerne

Tirsdag formiddag møtte 150 elever fra Hønefoss, Ringerike og Kongsberg videregående skoler opp utenfor fylkeshuset i Drammen.

To elever holder appell foran politikere. Foto - Klikk for stort bildeElevene Dennis Henriksen (17) og Ingvild Stavik (18) fra Hønefoss videregående skole holdt appell i forkant av fylkesutvalgsmøte. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Det var i forkant av fylkesutvalgsmøte at elevene fra de tre videregående skolene i Buskerud møtte opp utenfor fylkeshuset.

Elevene frykter at tilbudet ved skolen deres blir berørt av økonomien til fylkeskommunen.

– Vi er her i dag fordi vi ikke ønsker at musikklinja skal bli lagt ned, sier elevene Ingvild Stavik (18) og Dennis Henriksen (17) fra Hønefoss videregående skole.

– Jeg hadde ikke vært der hvor jeg er i dag.  Jeg hadde ikke gått på videregående om jeg ikke hadde gått på musikklinja, fortsetter Dennis Henriksen.

Elevene hadde stått opp tidlig for å ta bussen til fylkeshuset i Drammen, og var fornøyd med å få snakke med politikerne.

– Vi føler at vi er blitt tatt imot godt. Det setter vi pris på, og så håper vi de faktisk lytter til det vi har å si og ser våre plakater, sier de to elevene.

– Får for lite fra staten

Buskerud fylkeskommune må redusere aktiviteten som følge av strammere økonomiske rammer. Fylkeskommunen får for lite penger fra staten til å finansiere tjenestene til innbyggerne.

Det er et innsparingsbehov på 250 millioner kroner. Omstillingen vil berøre hele den fylkeskommunale driften. 

Det betyr tiltak innenfor skole, tannhelse, samferdsel, kollektivtrafikk, kultur og administrasjon.

Her kan du lese forslag til budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028

Fylkespolitikerne lyttet til elevene. Foto - Klikk for stort bilde Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Lyttet til elevene

Sammen med medlemmene av fylkesutvalget møtte fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) de fremmøtte elevene.

 – Det var stort - det er et veldig bra engasjement fra elevene! Og det er forståelig. Elevene står i den hverdagen som vi skal ha meninger om, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H).

Det er veldig viktig å høre direkte fra de som blir berørt.

– De som har skoa på vet også hvordan den trykker, og disse elevene har erfaring og vet hva linja betyr for dem. Og det er fint å få høre, fortsetter fylkesordføreren.

Den endelige beslutningen om innsparingene blir tatt av fylkespolitikerne.

– Det som er utfordringen for oss er at vi må trekke ned aktiviteten innenfor utdanning, og det er noe som vi gjerne skulle vært foruten. Men, selv vi som er folkevalgte kan ikke bruke penger vi ikke har, og da står vi dessverre overfor den kjempekrevende oppgaven å justere ned tilbudet, sier han.

Årsbudsjett for 2025 og økonomiplan 2025-2028 blir politisk behandlet i fylkesutvalget 19 - 20. november og vedtas i fylkestinget 16 - 17. desember.

– Nå pågår det en debatt i alle de politiske partiene, og den vil sikkert vare helt fram til fylkestinget skal vedta budsjettet. Vi får også mange eposter og andre henvendelser, så det er mange måter vi har fått innspill på og de har vært verdifulle alle sammen, avslutter fylkesordfører Tore Opdal Hansen.

Elever fra Sagrenda markering - Klikk for stort bildeElevene ved Saggrenda Naturbruk, som er en del av Kongsberg videregående skole, markerte seg med bannere utenfor fylkeshuset. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune