Ett år ved makta: – Et variert og begivenhetsrikt år i Buskerud

Fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) har sittet ett år som fylkesordfører i Buskerud. – Sammen med kommunene jobber vi for mer innenforskap og mindre utenforskap.

Bilde av Tore Opdal Hansen - Klikk for stort bildeSom fylkesordfører har Tore Opdal Hansen hatt mange varierte møter og oppgaver gjennom året. – Noe av det aller kjekkeste er å møte innbyggerne våre, og høre hva de har å si, sier Opdal Hansen. Buskerud fylkeskommune

19. oktober 2023 ble Tore Opdal Hansen (H) valgt til fylkesordfører i nye Buskerud.

– Ett år har gått og det har vært en spennende tid med nye Buskerud! Men, vi skulle gjerne vært foruten den store økonomiske innstrammingen som vi har måttet foreta, sier Tore Opdal Hansen.

Les også: Økonomisk omstilling i Buskerud fylkeskommune

Opdal Hansen har lang erfaring som folkevalgt. Han har vært ordfører i Drammen i mange år (2003-2020), og kjenner både de kommunale og fylkeskommunale utfordringene.

Nå er han inne i sin første periode som fylkesordfører i nye Buskerud (2023-2027).

Les mer: Her får han fylkesordførerkjedet
Les mer: Møtte Tallak - innbygger nummer 270.000
Les mer: Åpning av gang- og sykkelvei i Drammen

Opptatt av et godt samarbeid med kommunene

– Jeg er opptatt av at vi får til et godt samarbeid med de 18 kommunene våre i denne fireårsperioden!

– Som ordfører i en kommune i mange år er min erfaring, etter flere møter med fylkeskommunen på ulike temaer, at vi har felles utfordringer som vi kan løse sammen, fortsetter han.

Samhold gir styrke. Alle med Buskerud-drakta må spille mot samme mål. 

Fylkesordføreren er opptatt av å bidra til et godt samarbeid med kommunene i fylket, og i januar i år ble den første Buskerudkonferansen arrangert på Geilo.

Fem personer samtaler foran ved scene - Klikk for stort bildePå scenen fikk Opdal Hansen selskap av lederne for de fire regionrådene, som støttet opp om samarbeidet i det nye fylket. Johanne Reiersrud / Buskerud fylkeskommune

Tore på tur

Fylkesordføreren bestemte seg tidlig for at han ville reise ut og besøke kommunene i Buskerud på hjemmebane. 

Både fylkeskommunen og kommunene står i en krevende tid med økonomiske utfordringer, og må foreta kutt og endringer i sine tilbud. 

– Samtidig må vi ikke glemme at det gjenstår mye penger, for fylkeskommunes del, om lag 3,9 milliarder kroner. Dette er midler vi skal bruke på gode tjenester og videre utvikling i hele Buskerud. Besøkene ute i kommunene har vist at det også råder mye fremtidsoptimisme der ute, poengterer Opdal Hansen.

– Vi har alle muligheter i Buskerud! Og sammen med kommunene er vi enige om å jobbe for mer innenforskap og mindre utenforskap. Det er blitt et felles prosjekt og jeg opplever at det er et konstruktivt arbeid, sier han.

Jeg er spesielt opptatt av utenforskap. Vi ser for eksempel at andelen unge mennesker som ikke er i jobb er stor. For mange unge fullfører ikke utdanningsløpet. Da blir det vanskelig å komme inn i arbeidslivet. 

Les også: Samlet fylkets ordførere: – Innenforskap er en viktig oppgave å ta tak i

Bilde av ordførerne i Buskerud rundt fylkeskartet - Klikk for stort bildeFylkesordfører Tore Opdal Hansen og fylkesvaraordfører, Lavrans Kierulf, besøkte samtlige kommuner i Buskerud denne våren og forsommeren. Buskerud fylkeskommune

Flere eldre færre unge

– Men, vi vet også at det fremover blir færre hender. Vi blir langt flere eldre enn yngre frem mot 2050. Det å få alle unge i utdanning og kvalifiserte for arbeid blir sannsynligvis vårt viktigste samfunnsoppdrag, sammen med kommunene og høyere utdanningsinstitusjoner, sier fylkesordføreren.

Fylkeskommunen har ansvar for videregående opplæring i fylket og eier 12 videregående skoler . I tillegg UngInvest AIB og fire sentre for voksenopplæring. Det er rundt 9900 elever og 2200 lærlinger.

 – De som er skoleelever i dag i kommunene våre skal fortsette sin skolegang hos oss i videregående, og så skal de ut i læretid og høyere utdanning, før de skal tilbake til kommune som gode skattebetalere. Da er det i både kommunene og fylkeskommunen en felles interesse av at flere fullfører og består, sier han.

Politikk og administrasjon

Fylkestinget i Buskerud består av 47 representanter. I tillegg sitter den politikere i fylkesutvalg og fire hovedutvalg.

– De folkevalgte har, uavhengig av politisk farge, har vært konstruktive i arbeidet! Det er en god tone blant politikerne som alle vil Buskerud vel! Det er riktignok litt ulike måter nå målene på, men det er respekt for hverandres synspunkter, og det har mye å si for at vi skal får til et godt resultat til beste for innbyggerne i Buskerud, sier han.

Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Opdal Hansen er også opptatt av de ansatte i fylkeskommunen, som de siste årene har vært gjennom en omstillingsprosess. 

– Jeg opplever at samarbeidet mellom oss i politikken og administrasjonen er sterk og god. Vi har naturlig nok ulike roller og ansvar, men vi bor i samme hus med nærhet til hverandre, og jobber godt sammen.

– Tonen mellom oss er god, og jeg opplever administrasjonen som faglig dyktig med mange flinke folk, slik at vi sammen jobber for de beste løsningene for innbyggerne våre, avslutter Tore Opdal Hansen.