Det var kake og mange minner da Numedal vgs feiret 40 år denne uka.
A Scott Dayton/Numedal vgs
Skolen, som ligger i Nore og Uvdal kommune, er nærmest for en hjørnesteinsbedrift å regne.
– Vi drifter skolen i tett samarbeid med næringslivet, sier rektor Siri Syvertsen.
Torsdag var det stor fest for elevene, med taco og et inspirerende foredrag av Maria «Helsesista» Engvik. Dagen ble også brukt til å markere verdensdagen for psykisk helse.
Fredag fortsatte feiringen med en markering for politikere, samarbeidspartnere, tidligere elever og ansatte.
– Essensiell for næringslivet
Rektor Siri Syvertsen.
A Scott Dayton/Numedal vgs
Yrkesfag og samarbeid med lokalt næringsliv står sterkt ved skolen, som har rundt 130 elever. Det er fem yrkesfagslinjer. Studiespesialiserende retning står for 30 prosent av elevmassen.
– Skolen er essensiell for å opprettholde liv i dalen. Næringslivet er avhengig av elevene for rekruttering, sier rektor Syvertsen.
Elevene jobber blant annet på Uvdal maskinfabrikk som en del av undervisningen. Skolen tiltrekker seg elever fra Rollag, Nore og Uvdal, Hallingdal, Kongsberg og så langt unna som Drammen.
Lærer å tømre
Jon Kjøntvedt fra Nore (17) går tømrerfaget.
Privat
Jon Kjøntvedt fra Nore (17) går tømrerfaget, og skal snart i praksis hos lokalbedriften Nore Bygg.
– Det blir tre uker med helt vanlig arbeid, og vi skal være hvordan det er å jobbe ordentlig, sier han.
Jon trives med at skolen ikke er altfor stor.
– Er man ute etter en skole med 1000 elever er ikke det her, men det er absolutt nok folk, og ganske store klasser på bygg- og anleggsfag, sier han.
Bekymringer
Buskerud fylkeskommune står i en økonomisk krevende situasjon. Inntektene fra staten er ikke store nok til at tjenestetilbudet fylket fikk med seg fra Viken kan opprettholdes. Derfor må det gjennomføres en omstilling som rammer de fleste av fylkekommunens tjenester, også innenfor skole.
Linnea Halland (17) sitter i elevrådsstyret, og er bekymret for en eventuell nedleggelse av skolen. Fredag holdt hun innlegg for fremmøtte politikere.
– Kommunen setter inn mange ressurser på å få unge til å bli værende. Hvis skolen legges ned må vi kanskje ta buss to timer til Kongsberg. De lokale bedriftene vil kunne kjenne på eventuelle kutt, og kan miste mange lærlinger. Skolen er et lim i dalen, og mye vil dø i denne bygda uten, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Laagendalsposten 4. oktober 1984.
Faksimile
Åpnet i 1984 – tok tog til skolen
Dagens bygning ble offisielt åpnet 4. oktober 1984. Inger Sjaavaag, som nå underviser i fysikk ved skolen, var blant de første elevene.
– Jeg trivdes veldig godt. Vi var rundt 20 i klassen, så det var faktisk litt større forhold enn i dag, sier hun.
Inger kom fra Rollag og tok skoletog, siden Numedalsbanen fortsatt var i drift. Hun har undervist ved skolen siden 2000.
– Da jeg kom tilbake, ble jeg kollega med flere av mine tidligere lærere. Skolen var helt ny, med et ungt personale.
– Hvordan har skolehverdagen endret seg?
– Den er kanskje mer stressende. Elevene burde senke skuldrene litt, men det har vel å gjøre med kravene de møter. Samtidig tror jeg de er flinkere til å omgås på kryss og tvers. I min tid var vi litt i en «allmennfagsboble».