Eirik Norman Hansen under næringssamling på Ringerike
Sissel Kleven / Buskerud fylkeskommune
Formålet med samlingen er å skape faglig og menneskelig kontakt mellom ansatte som har næring som del - eller fulltidsstilling i Buskerud.
– Det er godt å møte kolleger som står i samme forståelse og oppdrag, og for å lykkes med omstilling og verdiskaping må vi jobbe sammen, sier Janne Buhaug, seksjonsleder for næring og klima i fylkeskommunen.
Tema for samlingen var knappheten på kompetanse. Innrammingen er samfunnsutvikling og verdiskaping i Buskerud.
Fylkestinget vedtok forrige uke Regional planstrategi der innenforskap, omstilling og verdiskaping og å sikre natur og kulturressurser er satsingsområder. De store samfunnsutfordringen preger også i stor grad næringsutviklingsmuligheter for fremtiden.
– Det grønne skiftet snakkes mye om, men vi vet lite om hvordan kompetansebehovet påvirkes, sier Håkon Endresen Normann som forsker på dette.
– Grønn omstilling handler om mer enn nye, grønne næringer og mer teknisk kompetanse. Det handler også om en bredere samfunnsendring. Vi må også snakke om hvilke kompetanse som trengs i møte med store utfordringer knyttet til areal og forbruk, sier han.
Sissel Kleven / Buskerud fylkeskommune
Dag to var i stor grad viet til ny teknologi, og muligheter.
– Vi har en helt unik mulighet nå, teknologien utvikler seg veldig fort, vi har ikke oversikt og har utfordringer med å henge med. Kombinasjon av maskin, oss mennesker, kunstig intelligens er uslåelig, sier Eirik Norman Hansen.
Norman Hansen har øye for samfunnstrender og hjelper bedrifter i inn- og utland med å vokse og tilpasse seg den digitale verden.
– I samlingen var er vi spesielt opptatt av hva teknologi betyr for mennesker, organisasjoner og samfunn, og hvordan utviklingen vil påvirke nettopp næringsliv og bransjer, sier Janne Buhaug.
– Vi jobbet i grupper med konkrete oppgaver for å utfordre oss selv til å tenke nytt, og mulighetsorientert rundt bruk av KI og AR, fortsetter hun.
– Dette gir godt grunnlag for å jobbe med omstilling og verdiskaping både hos bedrifter og i rollene våre som tilretteleggere for næringsutvikling og verdiskaping, sier Buhaug.
Janne Buhaug under næringssamlingen på Ringerike.
Sissel Kleven / Buskerud fylkeskommune
– Kollegaforum 2024 har vært en flott og lærerik arena for nettverksbygging og informasjon- og erfaringsutveksling. Jeg tar med meg de nye relasjonene og kontaktene tilbake til jobbhverdagen, sier Annette Brunstad Ullern, næringsrådgiver i Ringerike kommune.
– Det var veldig inspirerende å treffe alle aktørene i Buskerud med en oppdatering på alt det utrolig viktige arbeidet som aktørene jobber med som bidrar til økt næringsutvikling i hele fylket, sier Svein-Olav Torø som jobber i Kongsberg Innovasjon.
– Jeg er overbevist om at denne samlingen vil bidra til at samarbeidet internt i Buskerud styrkes, sier Torø.
– Dag 2 ble også fantastisk inspirerende, med et dypdykk i mulighetene rundt kunstig intelligens. Som oss gode perspektiver på hvordan vi kan tenke annerledes og jobbe smartere for å levere bedre tjenester til bedrifter og samfunnet forøvrig, sier Svein-Olav og legger til at han allerede gleder seg til neste kollegaforum.
– Samlingen gav god oversikt over ulike satsinger i fylket, og gjennom deling lærer og bygger vi nettverk, kunnskap og muligheter sammen, sier Buhaug.
– Mange av deltagerne var i ilden på scenen og gav sine bidrag, slik at vi ble kjent med arbeidet med næringsutvikling og verdiskaping rundt i fylket. Her gjøres mye godt arbeid rundt i fylket og det er viktig å dele, lære av og inspirerer hverandre, avslutter Janne Buhaug.