Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune
Forslaget til statsbudsjett fra Regjeringen er som tidligere varslet i kommuneøkonomiproposisjonen.
I forslag til statsbudsjett for 2025 får Buskerud fylkeskommune mindre penger å rutte med fra staten.
De frie inntektene i statsbudsjettet er på 4 064,5 millioner kroner mot 4066,1 millioner som var fylkeskommunens anslag etter kommuneproposisjonen. Det er derfor ingenting som endrer Buskeruds økonomiske situasjon.
Les også: Økonomisk omstilling i Buskerud fylkeskommune
– Det blir behov for å bruke mindre penger i Buskerud og i de andre fylkene. Det bør Regjeringen fortelle landets elever, kollektivreisende og andre som bruker fylkenes tjenester. Det blir dårligere, og det er villet, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H).
– Samtidig som det er krise i økonomien i en rekke norske fylker og kommuner, brukes det penger i stort monn inn i statlig virksomhet. Det er det verdt å merke seg, fortsetter fylkesordføreren i Buskerud.
Opdal Hansen får støtte fra KS'styreleder Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.
– Forslaget til statsbudsjett løser ikke den alvorlige krisen i kommuneøkonomien. Kommuner og fylkeskommuners frie inntekter må økes mer enn dette for å gi innbyggerne viktige tjenester, sier KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen.
Samtidig som det er krise i økonomien i en rekke norske fylker og kommuner, brukes det penger i stort monn inn i statlig virksomhet.
Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune
Statsbudsjettet legges fram hver høst. Det er Regjeringens forslag til hva de ønsker å bruke penger på.
– Nå må vi sette vår lit til at stortingsflertallet ser denne skjevfordelingen bedre enn det regjeringen gjør i tiden fremover – og ønsker å gjøre noe med det - før statsbudsjettet skal endelig behandles og vedtas i Stortinget, sier han.
– Får vi ikke økte inntekter – må vi redusere utgifter. Siden utdanning representerer halvparten av budsjettet, vil vi tvinges til å ta grep. Ikke fordi vi vil, men fordi vi må, avslutter han.