Egenberedskapsuken – Er du forberedt?

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Eller om vannet forsvinner? Hva hvis du ikke får handlet på en uke?

Utstyr for beredskap, vann, hermetikk m.m. - Klikk for stort bileteUke 44 arrangerer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Egenberedskapsuken. Daniel Fatnes/DSB

Egenberedskap innebærer å være forberedt på slike situasjoner. Denne uken arrangerer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Egenberedskapsuken. Målet er at vi, i størst mulig grad, skal være i stand til å håndtere slike situasjoner dersom en stor krise eller hendelse skulle ramme oss.

Må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke.

–Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og de rundt oss, vil Norges totalforsvar styrkes – altså summen av samfunnets ressurser for å forebygge og håndtere krise og krig, forteller Guro Hegna Svendsen, beredskapsansvarlig i Buskerud fylkeskommune.

Du mottar en viktig brosjyre i posten

I løpet av Egenberedskapsuka vil alle landets husstander motta en brosjyre i posten. Den inneholder viktige informasjon og råd om hva du kan gjøre for å forberede deg på kriser. Det er viktig at du leser brosjyren og tar godt vare på den.

Om egenberedskapsrådene

Egenberedskapsrådene som presenteres i brosjyren, ble oppdatert i 2024 og lansert på sikkerhverdag.no i mai.

Hensikten med rådene er at man skal være i stand til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme, lys, drikke, mat, legemidler, førstehjelp, hygiene og informasjon. I brosjyren får du konkrete råd om hva du kan gjøre for å være best mulig rustet. Hvis du følger rådene i denne brosjyren, blir du bedre i stand til å håndtere alt fra små forstyrrelser i hverdagen til større kriser.

Store kriser kan gi store konsekvenser

Strømbrudd kan for eksempel føre til at vannet i springen, kloakksystemet, betalingsløsninger, internett, mobiltelefon og mulighet for matlaging ikke fungerer som normalt.

– Jeg håper at vi gjennom egenberedskapsuka får gode diskusjoner og refleksjoner rundt ansvar for egen beredskap både i klasserom, på avdelinger og i seksjoner. Det igjen kan resultere i praktiske tiltak som opprettelse og påfyll av eget beredskapslager, slik at vi er best mulig forberedt på kriser som kan oppstå, avslutter Hegna Svendsen.

Dette er en sentralpublisert nyhetsartikkel fra Buskerud fylkeskommune.