Vg2 Matproduksjon

  Vg2 matproduksjon er avdelingens ferskeste tilbud! En unik retning med varierte muligheter og oppstart for første kull i 2022!

Faglærer Simon Stratmann instruerer elever i bruk av røkemaskin

  Velger du denne retningen kan du ta fagbrev i slakterfaget, pølsemakerfaget, kjøttskjærerfaget, sjømatproduksjon og industriell matproduksjon!

 

Jobbmulighetene er mange og varierte, i et arbeidsmarked hvor du kan bidra i alt fra små, lokale kjøttforretninger til store industrielle bedrifter. Gjennom vg2 matproduksjon kan du jobbe med et bredt spekter av produkter fra leverpostei og hermetikk til drikkevarer og meieriprodukter.

Du får også mulighet til å spesialisere deg innenfor eksempelvis kjøttfag, drikkeproduksjon, halvfabrikata eller ferdigmat. 

 

Vg2 matproduksjon gir blant annet kompetanse til å jobbe i lokale og eksklusive kjøttforretninger

 Noe av det som skiller matproduksjonsfaget fra kokkefaget er at du ikke tilbereder en matrett, men lager en råvare (melk til ost) eller foredler en råvare til et produkt (laks til røkelaks). I løpet av skoleåret vil du også lære om markedsføring, produktutvikling, pakking, emballering og matmerking. Kunnskap om mattrygghet og sporbarhet er også et viktig fokusområde. 

 

Aktuelle arbeidsplasser kan være sjokoladefabrikk, bryggeri, hos is- eller brusprodusenter, ysteri, kjøttforretninger, røkeri, meieri og produsenter av ferdigmat

Les mer om matproduksjon i intervju med programfaglærer Simon Stratmann

Vg2 matproduksjon kan være et godt valg for elever som er interessert i:

  • Liker å jobbe med råvarer
  • Automatisering og arbeid med store maskiner og til dels datastyrte prosesser
  • Teknologi
  • Rutiner og forutsigbarhet, følge faste planer, men også tidvis å ta ting på sparket

Kjerneelementene i faget

-Produksjonsferdigheter 

-Bærekraftig mat- og drikkeproduksjon 

-Arbeidsliv og yrkesidentitet 

-Kvalitet og trygg mat

Programfagene du møter er råvare, produksjon og kvalitet og bransje og arbeidsliv. I tillegg står fellesfagene norsk, samfunnskunnskap og kroppsøving på timeplanen. 

 

Arbeid med ferske råvarer og foredling til diverse produkter er en del av det du lærer på Vg2 matproduksjon