Realfagsutveksling mellom Kongsberg vgs og Schola Humanitas i Litvinov, Tsjekkia

Den årvisse utvekslingen av realfagselever i vg3 er i gang igjen etter pandemien. Tsjekkerne var igjennom et innholdsrikt program i løpet av de tre dagene de var i Kongsberg. Temaet var vann som ressurs, og spente fra historisk bruk i gruvene til produksjon av elektrisitet i nyere tid.

Omvisning i på Bergverksmuseet der vannkraft blir brukt som energikilde i gruvedriften - Klikk for stort bildeOmvisning i på Bergverksmuseet der vannkraft blir brukt som energikilde i gruvedriften Isabelle Dutard
Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at elevene var innkvartert hos sine vertsfamilier, tok de norske realfagselevene initiativ til volleyball på skolens område. Uformelt samvær og tid til å bli kjent, la et godt grunnlag for et vellykket opplegg for resten av uka.  

Dagen etter deltok tsjekkiske og norske elever i teknologi- og forskningslære på omvisning i de mange anleggene etter gruvedriften.

På onsdag reiste tsjekkerne opp Numedal for omvisning i vannkraftverkene på Nore og Rødberg, før turen gikk til fiskesetteanlegget i Nore. Turen fortsatte opp til Tunhovddemningen på Hardangervidda og videre til Langedrag. Behovet for naturforvaltning og regulering av vannressursene ble ekstra tydelig nå med svært lav vannstand i vann og vassdrag.

Den siste dagen reiste tsjekkere og biologi 2- elever ned Lågendalen til Larvik. Temaet for dagen var geologi, landskapsformer, bosetting i Lågendalen og ut mot kysten.

På rullesteinstranden Mølen, fikk vi se hvordan isbreene gjennom flere istider har formet landskapet og flyttet stein og mineraler fra Hardangervidda til Oslofjorden.

Litt kos med stekt tarmgrønske og feltarbeid i fjæra avrundet en interessant reise langs Numedalslågen fra Hardangervidda til Larvik.