Utveksling til Tjekkia

Teknologi-, kjemi- og biologielever har vært i Tsjekkia for å lære om kulldrift, hvordan energiproduksjon fra kull medfører store naturinngrep, men også hvordan tsjekkerne intensivt jobber for å hele (rekultivere) gruvelandskap etter kulldrift.

Etter mye prøving og feiling besitter tsjekkerne nå kunnskap i verdensklasse om hvordan økosystemer kan restartes og landskap bygges opp igjen etter inngrep, og denne kunnskapen deler de med oss. Elevene blir guidet rundt på kullkraftverk og de får se på renseteknologi og kullgruver. 

Vi forteller suksesshistorien for hvordan gode krefter kom sammen og løste et stort miljøproblem med sur nedbør som området vi besøker var sterkt preget av. Målet er å vise elevene at store problemer kan løses og gi tro på at denne generasjonens utfordringer med utslipp av CO2 også kan håndteres. 

Underveis har elevene vært på lab, i felt, drevet landskapsmodellering med drone, og deltatt på sosiale samlinger med tsjekkiske elever.  Allmenndannelse er også viktig. Elevene har besøkt konsentrasjonsleiren Terezin for å se hvordan nazismen påvirket området og sett hvilke konsekvenser kommunismen har hatt. 

Utvekslingen ble avsluttet i hovedstaden Praha, som ikke bare er flott med tanke på arkitekturen, men som også er sentralt for vitenskapens utvikling og overgangen fra det geosentriske til det heliosentriske verdensbildet. Vi takker for turen!