Du som søker Vg2 Helsearbeiderfag bør:
- være interessert i å forebygge sykdom og fremme helse
- være omsorgsfull og trives med mennesker rundt deg
- være fleksibel og like å jobbe selvstendig
Som helsefagarbeider utdanner du deg til å arbeide med mennesker i alle aldre; med praktisk pleie-, omsorg- og miljøarbeid i ulike institusjoner som sykehus, sykehjem, dagsenter, rusmiddelomsorg, hjemmebasert tjenester m.m.
Litt om programfagene:
HELSEFREMMENDE ARBEID
Du lærer om profesjonell pleie, omsorg og aktiviteter som fremmer helse, trivsel og livskvalitet. Grunnleggende sykepleie, praktiske hygienetiltak og forebygging av smitte er viktig kunnskap. Du lærer om sammenhengen mellom kroppens oppbygning, funksjoner og sykdomslæren. Helse, miljø og sikkerhet og forebygging av belastningslidelser og førstehjelp inngår i faget.
KOMMUNIKASJON OG SAMHANDLING
Empati, respekt og toleranse er grunnleggende verdier for helsefagarbeideren. Egen selvfølelse og integritet står sentralt. Du lærer om ulike kommunikasjonsteknikker og konflikthåndtering. Observasjon, rapportering og relevant regelverk om taushetsplikt og personvern er nødvendig kunnskap. Du lærer å jobbe sammen med andre yrkesgrupper for å oppnå helhet og sammenheng i tilbudet til pasientene og brukerne.
YRKESLIV I HELSEARBEIDERFAG
Profesjonell yrkesutøver som helsefagarbeider, etikk og profesjonalitet i eget arbeid er nødvendig kompetanse. Planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av eget arbeid inngår i faget. Du lærer om helsefagarbeiderens rolle og ansvar i samarbeid med andre yrkesgrupper, samt om relevant regelverk og yrkesetiske retningslinjer.
YRKESFAGLIG FORDYPNING
Yrkesfaglig fordypning gjennomføres både på skolen og som praksis i bedrift. Etter Vg2 gjenstår to år som lærling ute i bedrift før du går opp til fagprøven og får fagbrev som helsefagarbeider eller portør. Du har også mulighet til å ta ett år med påbygging for å få generell studiekompetanse.