Drømmer du om å bli filmskaper, gravende journalist, reklameguru, tekstforfatter eller grafisk designer? Medier og kommunikasjon gir en kreativ skolehverdag med fokus på mediefag, samtidig som du får studiekompetanse!
Mange muligheter
Verden blir stadig mer digital og preget av medieinnhold! Antall tv- og filmproduksjoner har eksplodert. TV-kanalene satser tungt på nyhetskanaler, sportssendinger og reality-produksjoner, mens store streaming-aktørerer legger penger i egenproduserte filmer og serier.
Antall podcaster har skutt i været. Påvirkere fyller sosiale medier med innhold. Youtubere kan nå livnære seg på å lage filmer om gaming, humor, sminke eller livet generelt. Alt fra personlige trenere til milliardbedrifter markedsfører seg gjennom nye medier.
Medier og kommunikasjon er definitivt valget for deg som ønsker en kreativ skolehverdag og er interessert i videre studier innenfor journalistikk, tekst- og innholdsproduksjon, webdesign, lydteknikk, filmproduksjon eller medie- og kommunikasjonsfag.
Bransje i endring
Strømmetjenester, TikTok, Snapchat, Instagram og Facebook har endret mediebransjen. Papiravisene faller i i opplag og nettavisene dekker nå nyhetsbehovet til de fleste. Raske oppdateringer, fengende overskrifter, kortere tekster og mer bruk av video har endret noe av måten journalister jobber på.
En mediebransje i endring skaper et behov for ny kompetanse og flere mennesker som kan produsere medieinnhold til ulike plattformer. Et kreativt blikk, mottakerbevissthet, kildekritikk, teknisk kompetanse og et etisk kompass er viktige egenskaper for å lykkes som en profesjonell aktør i mediebransjen.
Aktuelle yrker
Journalist
Fotograf
Innholdsprodusent
Tekstforfatter
Filmskaper
Produsent
Klipper
Filmfotograf
Grafisk designer
UX-designer
Lydteknikker
Kommunikasjonsrådgiver
Informasjonsmedarbeider
Du kan også søke høyrere utdanning innenfor andre bransjer. Med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Hvordan er det å gå medier og kommunikasjon?
Filmen er laget av tidligere elever på vg3 innholdsproduksjon
Se avdelingens presentasjonsvideo
Valgfrie programfag
Noen av de morsomste prosjektene skjer i valgfrie programfag. Som elev kan du velge tre; ett på vg2 og to på vg3.
Valgfag
Grafisk design
Fakta og fiksjon
Lyd
Bilde
Medieutvikling
Mediespesialisering
Hadde du ikke fremmedspråk på ungdomstrinnet? Fortvil ikke, da må du helt enkelt ta fremmedspråk som fellesfag på vg3 istedenfor ett av de to valgfrie programfagene på vg3.
Hvis du er mer nysgjerrig på medier og kommunikasjon, kan du bli bedre kjent med oss på Facebook eller Instagram.
Velger du medier og kommunikasjon får du både kompetanse spisset mot en spennende mediebransje og generell studiekompetanse som holder alle studiemuligheter åpne!
Hva lærer du?
- fortellerteknikker innen tekst, lyd og bilde
- Utvikle kreative evner
- Kommunisere effektivt i ulike kanaler og plattformer
- om mediepåvirkning, mediehistorie og journalistikk
- å utforme budskap, uttrykk og layout
- bruk av form, farge, lys og lyd som virkemiddel
- fellesfag
Du bør
- like å kommunisere muntlig og skriftlig
- være kreativ
- ha et ønske om å skape og formidle
- ha interesse for digitale medier
På medier og kommunikasjon vil du møte mange spennende tverrfaglige og internasjonale prosjekter. Opplæring i mediefag vil være praktisk med blant annet fotografering, filming, intervjuer, redigering osv. Mange av oppgavene er gruppebaserte og passer perfekt for deg som liker å jobbe på team med andre.
Som elev vil du bruke mye tid på å bli kjent med utstyr som speilreflekskamera, videokamera, lydstudio, redigerings- og designprogrammer. Du får god trening i å skape konsepter, ideer, pitche, forberede intervjuer, intervjuteknikk, skrive feature- og nyhetsartikler, redigere bilder og video.
Medier og kommunikasjon er kjent for å ha et godt elevmiljø på avdelingen. Mye av den faglige opplæringen er organisert som praktiske samarbeidsprosjekter, som gir gode muligheter for kreativ skaping og gode sosiale relasjoner. Avdelingen deler lokaler med det yrkesfaglige medieprogrammet informasjonsteknologi og medieproduksjon. I tillegg til egen kantine, er bygg G derfor fylt med medieutstyr og har eget lydstudio og fotostudio.
Mange av våre elever velger å fortsette med studier rettet mot en karriere i mediebransjen. En del går videre som journalister og innholdsprodusenter, andre blir grafiske designere, og noen ender opp i tv- og filmbransjen.
- I vg1 har du fellesfag kombinert med felles programfag
- I vg2 og vg3 har du fellesfag og de videreførte programfagene fra vg1. I tillegg har du valgfrie programfag.
- Tiden avsatt til valgfrie programfag brukes enten til videre spesialisering i medier og kommunikasjon, eller til programfag fra andre programområder i studieforberedende utdanningsprogram
På våren i vg1 bestemmer du deg for hvilket programområde du vil søke deg videre på i vg2.
Med utdanningsprogrammet Medier og kommunikasjon oppnår du studiekompetanse og kan ta høyere utdanning. Det betyr at du kan søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.
Husk at noen studier kan ha spesielle opptakskrav. Dette bør du sjekke, før du velger fag.
Du finner søknadsfrister og -krav på samordnaopptak.no.