Frihet til å være deg selv på Buskerud

Vi vil at alle skal være stolte over den man er. Vi vil at alle skal få være seg selv. På Buskerud setter vi fellesskap og mangfold først.

Regnbueflagget står i en blomsterpotte. - Klikk for stort bilde Bente Holm

Rektor Bjørn-Erik Buøen (fram til 31.7.23) og opplæringsleder Bente Holm deler sine tanker om mangfold på Buskerud videregående skole.

Mangfold er det som gjør oss mennesker til individer. Mangfold beskriver at vi er ulike.

Mangfold handler også om å møte ulikheter med respekt, nysgjerrighet, inkludering og åpenhet. 

Pride og fellesskap

Juni er pridemåned, og for mange er dette en viktig, eller kanskje en livsviktig, markering. Pride handler om å være stolt. Stolt av hvem man er og fri til å være seg selv.  

Vi ved Buskerud ønsker å markere Pride, flagge med regnbueflagget og fokusere på mangfold. Vår markering handler om å stå opp for verdier vi setter høyt; likeverd, inkludering og likestilling. Ved å heise regnbueflagget og markere at mangfold er viktig, gir vi uttrykk for et enormt viktig budskap:  

Buskerud videregående består av fellesskap. Fellesskap i klasserom, fellesskap i fag, fellesskap i elevgruppa og fellesskap mellom oss voksne som jobber her.  

Regnbueflagget vaier i vinden foran Grønt fagsenter. - Klikk for stort bildeVi flagger på begge våre avdelinger denne uka. ​​​​​ Sølvi Tønder

Fargefull sammensetning

På skolen vår er det mennesker som representerer både synlig og usynlig mangfold. Det kan være alder, kjønn, seksuell legning, meninger, kulturell tilhørighet, religiøsitet, lærevansker, funksjonsnedsettelser, interesser, sosial bakgrunn, geografisk tilhørighet. En fantastisk fargefull sammensetning av mennesker.

Kompetanse om mangfold

Mangfoldskompetanse handler om å ha kunnskap om ulikheter og ha evne til å sette seg inn i hvordan andre har det, eller hvorfor de er som de er. Det handler om kompetanse til å håndtere forskjellene og uenighetene vi møter hos hverandre. Dette er kompetanse vi trenger i dagens fargerike og mangfoldige samfunn.  

Legning, hudfarge og funksjonsnedsettelse

I fjor markerte vi at det er 30 år siden det ble avkriminalisert å være homofil i Norge. Samtidig er det fortsatt 69 land i verden der det er kriminelt å være homofil, og flere utøver dødsstraff.  

Neste år er det 30 år siden apartheid ble opphevet i Sør-Afrika. Samtidig er det mange land i verden der mennesker med en annen hudfarge eller etnisitet enn majoriteten opplever utestengelse, mobbing og trakassering.  

Over én milliard mennesker lever med en eller annen form for funksjonsnedsettelse, og i Norge i dag er det ulovlig å diskriminere mennesker med nedsatt funksjonsevne. Allikevel er det slik at 1 av 3 med funksjonsnedsettelse har opplevd hatefulle ytringer.  

Hatefulle ytringer

Av 10,4 millioner kommentarer på Facebook som ble gjennomgått i fjor, ble 41 000 av kommentarene kategorisert som hatprat. Bak disse tallene viser det seg at 30 prosent går på muslimer og 17 prosent går på kvinner.  

Dessverre har pridemarkeringen fått elementer som kan være vanskelige å forenes om og som for mange blir et etisk dilemma. Vi ønsker ikke å la disse ytringene komme i forgrunnen, men heller løfte frem kjernen. 

Plass til alle

Ved Buskerud videregående skole er det plass til alle uansett religion, etnisitet, funksjonsevne, sosial bakgrunn, kjønn, seksuell legning og geografisk tilhørighet. Dette skaper både et godt skolemiljø og en god arbeidsplass for våre elever og ansatte.