Emilie Fiskum Wennberg (t.h.) fikk innsikt i det tyske helsevesenet. Her er hun sammen med Mette Mihle Loe, ansvarlig for det internasjonale samarbeidet ved Eiker videregående skole.
Per Jørund Grøthe
Blant de heldige elevene som fikk muligheten til å reise denne gang, var helsefagelev Emilie Fiskum Wennberg. For Emilie var oppholdet en opplevelse som ga henne innsikt i det tyske helsevesenet, og hun sier at hun sitter igjen med mange positive inntrykk. Eiker-eleven jobbet på en helseinstitusjon, der hun hovedsakelig drev med stell og pleie av demente beboere. Hun forteller blant annet at hun ble imponert over hvordan institusjonen la stor vekt på å involvere både pasienter og ansatte i hverdagslige aktiviteter, for eksempel baking.
– Synes dette gikk veldig fint. Jeg føler at jeg lærte en hel del av å bli med på dette, forteller Emilie, som på grunn av språklige utfordringer – få på institusjonen snakket engelsk – fant alternative måter å kommunisere på, ved hjelp av fingerspråk og kroppsspråk.
Men læringen strakk seg utover det rent faglige. Hver elev fikk et stipend på 5.000 kroner for å dekke reise og opphold, noe som krevde både god planlegging og forsvarlig pengebruk. Elevene hadde for eksempel ansvar for å lage sine egne måltider, og de bodde sammen på ei jentehytte og ei guttehytte. De tok også vanlig rutebuss til og fra jobb. Dette ga dem verdifull erfaring i blant annet samarbeid, budsjettstyring og livsmestring. To lærere fra Eiker var også med på ekspedisjonen til nabolandet i sør.
Emilie ser ikke bort fra at det kan bli flere turer til Tyskland i fremtiden. Hun er åpen for å studere der etter at hun har fullført fagbrevet og tatt påbygg.
En annen elev som var med på turen, var Julian Sjåstad Major, som til vanlig går på salg, service og reiseliv. Han jobbskygget hos en elektroforhandler, og der la han merke til blant annet hvordan de ansatte hadde mye ansvar for egne produktgrupper. Dette sikret at de hadde ekstra god kunnskap om varene de solgte, noe som gjorde at de kunne yte god kundeservice. Dette er selvsagt svært viktig for de som skal drive med salg. Han reflekterte også over hvordan språklige barrierer kunne være en utfordring, spesielt i et samfunn som Eckernförde, hvor det er mange eldre som ikke kan å snakke engelsk. Likevel, tross utfordringer med kommunikasjon, er han godt fornøyd med oppholdet og utelukker ikke at han reiser tilbake i fremtiden.
Elleve yrkesfagelever fra Eiker videregående skole var i høst på utveksling til Eckernförde i Tyskland. Her er de sammen med egne lærere og lærere fra Tyskland.
Privat
– Jeg tar gjerne turen igjen senere, sier han, som planlegger å ta påbygg etter to år med salg, service og reiseliv.
Julian Sjåstad Major og Kasper Smith Hermann, begge serviceelever. De sitter igjen med mye etter utvekslingsoppholdet i Tyskland.
Per Jørund Grøthe
Kasper Smith Hermann, også serviceelev, fikk erfaring fra en dyrebutikk i Tyskland, og han følte at oppholdet ga ham viktig innsikt, ikke bare i det faglige, men også i livsmestring. Å bo og få prøve seg i arbeidslivet i et nytt land ga ham mestringsfølelse, og han ser tilbake på oppholdet som en svært positiv opplevelse.
Kasper sier at han vil bruke erfaringene han har tilegnet seg i fremtidige jobbsituasjoner. I likhet med Julian er han interessert i biler og kan tenke seg å jobbe med dette i fremtiden. Denne gang fikk de ikke jobbe i bilbransjen, men erfaringene fra Tyskland vil komme til nytte uansett.