Engasjerende skoletime med stortingspresidenten

Det var ikke noen hvem som helst besøkte Eiker videregående skole i dag. Stortingspresident Masud Gharahkhani (40) holdt en skoletime for avgangselevene om blant annet demokrati og om hvordan statsmaktene fungerer.  

​  Stortingspresident Masud Gharahkhani holdt en engasjerende skoletime for elevene på Eiker videregående skole i dag.  ​ - Klikk for stort bilde​ Stortingspresident Masud Gharahkhani holdt en engasjerende skoletime for elevene på Eiker videregående skole i dag. ​ Per Jørund Grøthe

Stortingspresidenten er mye på reise, og han har den siste tida blant annet besøkt flere skoler og ulike lokalsamfunn. Tidligere på dagen var han innom Buskerud videregående skole.

- Jeg er opptatt av demokrati. Og dere er framtida. Derfor besøker jeg dere, sa han til Eiker-elevene.

Gharahkhani har røtter i Teheran i Iran, men han kom til Norge som flyktning i 1987 sammen med familien. Da var han liten gutt, og det sto mellom Los Angeles og Skotselv. Men han sa han var glad for at det ble Skotselv. Der hadde han en fin oppvekst.  Han ble raskt Masud fra Kopperudsvingen. Misjonskirken i hjembygda var et naturlig møtested for muslimen. Og selv om han i dag er høyest på rangstigen i det norske samfunnet etter kongen, er han en folkelig person som har beina godt plantet på bakken.

Stortingspresident Masud Gharahkhani holdt en engasjerende skoletime for elevene på Eiker videregående skole i dag.  - Klikk for stort bildeStortingspresident Masud Gharahkhani svarte på spørsmål fra Eiker-elevene. Per Jørund Grøthe

Ville bli kokk

Vi fikk vite at han i ungdommen hadde planer om å utdanne seg til kokk.  I stedet ble han radiograf og arbeidet på Blefjell sykehus, på avdelingene på Kongsberg og på Rjukan. Men etter hvert ble det stadig mer politikk. Og gjennom åra har han hatt mange forskjellige verv, blant annet har han vært med i kommunestyret i Øvre Eiker. NATO-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg har omtalt ham som «et ekstraordinært politisk talent» og en «suksesshistorie i det norske samfunnet». Og han ble for alvor kjent da han på landsmøtet til Arbeiderpartiet i 2011 fikk stående applaus for sitt innlegg om familiens ferd fra Iran til Drammen. Han kom inn på Stortinget for Buskerud i 2017.

- Viktig å engasjere seg

Stortingspresidenten var flink til å snakke med tilhørerne på Eiker videregående skole, og han kom med en oppfordring til dem om å engasjere seg og å finne et parti som stemmer best med deres egen oppfatning.   

- Blir du med i politikk, får du mye kunnskap som du vil ha god nytte av videre i livet, sa han blant annet.

Og det er viktig å stemme ved valg, sa han videre. Stemmer man, får man mulighet til å være med på å påvirke samfunnsutviklingen. 

- Ta et oppgjør med rasistiske holdninger

Han fortalte at han fikk mange positive tilbakemeldinger fra folk etter at han tiltrådte som stortingspresident i november 2021. Men det kom også en hel del rasistiske tilbakemeldinger til ham som muslim. En periode var det så ille at blant annet TV2 måtte stenge kommentarfeltet sitt. Han sa at han selv taklet dette, men at det er viktig at alle tar et oppgjør med slike holdninger. Slikt kan vi ikke godta.

Spørsmål fra elevene

I forkant av besøket hadde Vg3-elever forberedt spørsmål til stortingspresidenten. Disse ble stilt av elevene Lia Soud Jouma og Andrea Therese Kjøsterud Spildrejorde. Blant annet lurte de på hva som bidro til hans politiske engasjement.  Det viser seg at han allerede i barndommen ble interessert. Da var det politiske diskusjoner rundt kjøkkenbordet. Og etter hvert ble det mer og mer politikk. 

Lia Soud Jouma, Andrea Therese Kjøsterud Spildrejorde, Masud Gharahkhani, faglærer Erik Helgerud i faget politikk og menneskerettigheter, rektor Jan Helge Russnes og elevrådsleder Selma Austdal-Guneriussen.   - Klikk for stort bildeElevene Lia Soud Jouma og Andrea Therese Kjøsterud Spildrejorde, stortingspresident Masud Gharahkhani, faglærer Erik Helgerud i politikk og menneskerettigheter, rektor Jan Helge Russnes, og elevrådsleder Selma Austdal-Guneriussen. Per Jørund Grøthe

Elevene var også aktuelle og spurte om politiske skandaler. Der svarte han at det er menneskelig å gjøre feil, men at det er viktig å lære av feilene og å rydde opp. Han sa også at det er bra at vi i Norge har maktkritikk.

Stortingspresidentens Iran-videoer ble det også spurt om. Han er en meget engasjert mann. Ved flere anledninger har han gitt tydelig uttrykk for sin motstand mot det iranske diktaturet.

- Jeg vil advare mot å ta demokratiet for gitt. De verdiene som er kjempet fram, er under press med krigen i Ukraina. Jeg skal stå opp for menneskerettigheter og frihet, derfor engasjerer jeg meg i Iran. Det var følelsesmessig sterkt for meg da jeg sto på stortingsbalkongen på 17. mai med Ruslan Stefantsjuk, leder av det ukrainske parlamentet, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Etter foredraget og spørrerunden i gymsalen på Eiker videregående skole var det tid for fotografering, og mange av tilhørerne ønsket å bli tatt bilde av sammen med stortingspresidenten. Et populært og interessant besøk!