Opplevelsesrik fredag for 3stb

Klasse 3 stb på Eiker videregående skole hadde i dag en fredag utenom det vanlige. Noen stikkord: Radiosending på P2, Oslo Bymuseum og Universitetet i Oslo. 

Panelet i radioprogrammet "Abels tårn" besto av fysikeren Vidar Skogvoll, zoolog Petter Bøckman og fysiker Anja Røyne. Programleder var  Torkild Langgård Jemterud.   - Klikk for stort bildePanelet i radioprogrammet "Abels tårn" besto av fysikeren Vidar Skogvoll, zoolog Petter Bøckman og fysiker Anja Røyne. Programleder var Torkild Langgård Jemterud. Per Jørund Grøthe Magdalena Amare Mehari, Zahra Mohammadi og Ida Kristin Halfdansen var tre av elevene som fikk med seg "Abels tårn".  - Klikk for stort bildeMagdalena Amare Mehari, Zahra Mohammadi og Ida Kristin Halfdansen var tre av elevene som fikk med seg "Abels tårn". Per Jørund Grøthe  Første stopp var Vilhelm Bjerknes´ hus hos Universitetet i Oslo på Blindern. Der var det direktesending av det   
populære populærvitenskapelige radioprogrammet «Abels tårn» på NRK P2 i regi av Realfagsbiblioteket. Programleder Torkild Langgård Jemterud hadde med seg fysikeren Vidar Skogvoll, zoolog Petter Bøckman og fysiker Anja Røyne til å diskutere og svare på en god bunke med spørsmål fra lytterne. Elevene fra Eiker var blant publikummerne. Mange av dem fulgte ivrig med på samtalen i forskerpanelet.

Mye forskjellig på programmet

Spennet i temaer i programmet var stort. Hva med å sette ulv i digital innhegning? Hvorfor endrer tonen i kaffekoppen seg når man rører? Når det gjelder det siste, ble det selvsagt uttesting av dette på direkten. Hva resultatet til slutt ble, tror vi det var litt delte meninger om. Selv om vi oppfattet det slik at programlederen mente at han kunne bekrefte at tonen ble lysere ved røring.   

På universitetsområdet på Blindern. Noen av Eiker-elevene.  - Klikk for stort bildePå universitetsområdet på Blindern. Noen av Eiker-elevene. Per Jørund Grøthe

Hvorfor er det så stor forskjell på stemmeleiet til folk? Og hvorfor må kvinner ofte, og gjerne i media, legge ned stemmen for å bli tatt på alvor? Andre spørsmål  gikk på hvorfor lys flimrer i det fjerne? Og kan man utnytte bevegelsesenergien fra biltrafikken? Noen hadde også observert at varmen fra ovnen kaster skygge, og da ønsket de selvsagt å få mer innsikt i dette veldig spennende fenomenet. Andre igjen lurte på hvorfor det iler i underlivet når man ser at andre får vondt, og atter andre igjen spurte om det går an å løfte et hus med ballonger? På ordentlig? Til det siste kom panelet fram På Oslo Bymuseum var Eiker-elevene innom blant annet utstillingen Byblikk. Hvordan har kunstnere sett og tolket Oslo de siste 300 årene?  - Klikk for stort bildePå Oslo Bymuseum var Eiker-elevene innom blant annet utstillingen Byblikk. Hvordan har kunstnere sett og tolket Oslo de siste 300 årene? Per Jørund Grøthe til at det kreves minst 25 millioner heliumballonger for å løfte en bygning på 260 tonn. Derfor var det også enighet om at de 20.000  ballongene som blir brukt til å løfte huset i Disney Pixar-filmen «Up in the air», ikke var tilstrekkelig. Til slutt ble konklusjonen at det er mulig å løfte et hus ved hjelp partyballonger med helium, men det er veldig upraktisk! Hydrogen ble avskrevet som erstatning. Dette stoffet er jo så veldig brennbart! 

Videre hadde en av innsenderne gått til det skritt å ta en diskusjon med sin svigerfar om lysbryting og regnbuer til radio for endelig avklaring. Hva den familiære diskusjonen egentlig gikk ut på, velger vi av blant annet plasshensyn å ikke gå nærmere inn på nå. Ellers var panelet også innom det vanvittig spennende temaet lukt som ikke er der.  Sinnataggen i Frognerparken er et mye brukt fotomotiv for turister fra hele verden. Ikke noe unntak for Garnik Gukasyan og Kasper Hultfält. - Klikk for stort bildeSinnataggen i Frognerparken er et mye brukt fotomotiv for turister fra hele verden. Ikke noe unntak for Garnik Gukasyan og Kasper Hultfält. Per Jørund Grøthe

Mange av Vg3-elevene skal studere fra høsten av. Da passet det utrolig bra å få testet ut noen av fasilitetene på universitetsområdet på Blindern etter «Abels tårn». En hel del valgte å ta dagens lunsj i Fredrikke-kantina. 

På museum

Etter at besøket på universitetet var unnagjort gikk turen til Oslo Bymuseum i Frognerparken. Opprinnelig var planen et flott og spennende undervisningsopplegg om 2. verdenskrig, men dette måtte dessverre gå ut på grunn av sykdom. I stedet fikk klassen omvisning i utstillingene «Krig og hverdagsliv» og «Byblikk – Oslo i kunsten». Den første handlet spesielt om  årene under 2. verdenskrig i Oslo. Kunstutstillingen tok for seg hvordan kunstnere har sett og tolket Oslo de siste 300 årene.  

Og ettersom Eiker-elevene likevel var på denne kanten av Oslo, passet det selvsagt også helt utmerket å ta en tur bort til den verdensberømte Sinnataggen, Gustav Vigelands meget hyppig avfotograferte bronseskulptur.  Mange stilte opp, og det ble tatt bilder. 

De heldige lærerne som fikk være med denne flotte gjengen på tur i dag, var Karianne Hole og Per Jørund Grøthe.