Elever skaper bærekraftig og teknologisk fremtidsby

Kristian Tinholt konsentrerer seg når han legger opp strøm til et av husene i byen. Egil Granum  Elever ved Hønefoss videregående skole bygger fremtidsrettet og bærekraftig by i samarbeid med en tysk fagskole: – Spennende med nye utfordringer, sier elevene!

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elever fra vg1 Elektro, vg2 Interiør og Utstillingsdesign og vg3 Utstillingsdesign er i gang med et spennende tverrfaglig prosjekt der bærekraft og urban selvforsyning er tema.

Khanothai Chankeson og Thanyalak Noisaengsi måler og skjærer til veggen i husene i framtidsbyen. Egil Granum Designklassene bygger to byer i målestokk, en grønn by, med vindmøllepark, solceller, styrt gate og boligbelysning, drivhus og renseanlegg for gjenvinning av vann. Elektroklassene prosjekterer og monterer styring og all elektronikk som skal på plass i de to by modellene.

Tverrfaglig

Tverrfaglig samarbeid er noe elevene har god erfaring med. Det blir en vinn-vinn situasjon, der elevene får øynene opp for hverandres kompetanser, og utvikler gjensidig faglig respekt for hverandre. Slike prosjekter speiler også den virkeligheten, og det behovet for teamwork, elevene etter hvert møter ute i arbeidslivet.

– Oppgaven vår handler om å lage en modell av en framtidsby og vi har hatt fokus på at framtiden skal være bærekraftig som vil si at byen skal møte alle behovene til dagens befolkning og samtidig sørge for at de neste  generasjonene har de samme mulighetene som oss.

Tuva Andreassen Støen

Samarbeid med tysk fagskole

Initiativet til dette prosjektet kom fra faglærer Elling Kjos på elektro, som også har innledet et samarbeide med den tyske skolen Hans-Sachs-Berufskolleg, og fra linjen Interiør og Utstillingsdesign er faglærerne Aina Norlund, Ingrid Sørensen og Thor Uglum med.

Kristian Tinholt, Sander Gomnæs Karlstad og Tobias Nilsen blir instruert av læreren sin på elektro, Elling Kjos. Egil Granum    – For ett år siden var vi på besøk hos skolen i Oberhausen der vi inngikk et samarbeid gjennom Erasmus. Erasmus er EU sitt internasjonaliseringsprosjekt for studenter og elever. I høst fikk vi godkjent søknaden og pengestøtte om et utvekslingsprosjekt med elever med skolen i Oberhausen. Prosjektet med Tyskland har en ramme på to år. Vi ønsker å samarbeide med Oberhausen gjennom tekniske og pedagogiske løsninger, programmer, programmering, språk og kultur, forteller Elling Kjos.

I denne gaten slår lysene på seg selv når biler og folk passerer bevegelsessensorene. Egil Granum    Nå utvikler de prosjektet mot å skape et fremtidsby gjennom løsninger ved hjelp av elektronikk, programmering og design. Det skal videreutvikles gjennom elevutveksling med Tyskland, hvor det jobbes videre med bærekraftig utvikling og internasjonalisering. Der vil de praktiske løsningene som skapes være grunnlaget for videre utvikling.

Elevene våre har jobbet sammen med prosjektet i en fire ukers periode med topp innsats, godt samarbeide, kommunikasjon og flotte ferdige modeller.

Spennende og lærerikt

Lina Atittija fra vg3 utstillingsdesign synes prosjektet er veldig lærerikt:

– Det er spennende med nye utfordringer, både når det gjelder samarbeide og det faglige – at det er et prosjekt med bærekraft som tema gir også mening i en større sammenheng. Det har vært spennende å se at elektro kan bruke vår kompetanse til et svært konkret og virkelighetsnært prosjekt, sier Lina.

Thyra Søgne Tandberg Zapffe henger seg på:

– Gøy å jobbe tverrfaglig med en klasse som på mange måter er så forskjellige fra vår designklasse som det går an å bli.

Josefine Bjone, Thyra Zapffe, Linda Assefaw og Suzanne Slåtsveen synes prosjekter er spennende og lærerikt. Her er de i startfasen av byggingen og skjærer ut elementene til husene. Egil Granum Elektro-elever også veldig fornøyde

Sander Gomnæs Karlstad, Vetle Frog Johansen og Kristian Tinholt sjekker at lys, vindmøller og sensorer virker som de skal. Egil Granum  – Oppgaven vår handler om å lage en modell av en framtidsby og vi har hatt fokus på at framtiden skal være bærekraftig som vil si at byen skal møte alle behovene til dagens befolkning og samtidig sørge for at de neste  generasjonene har de samme mulighetene som oss. Vi har brukt vår teknologi og kunnskap til å skape bærekraftige løsninger, forteller Tuva Andreassen Støen.

– Jeg synes dette prosjektet har vært veldig lærerikt på mange måter, fordi vi har måtte samarbeide i grupper, mellom gruppene og på tvers av klasser. Det har også vært en endring av læremåte i forhold til det vi hadde før, hvor vi pleide å ha teori i flere dager, også en time med praktisk arbeid. Jeg må også si at vi har lært hvordan vi tenke utenfor boksen. Vi har også læret noe om prosessen fra ide til ferdig produkt og hvor mye arbeid som ligger bak, sier Bertine Jensen.

Skrevet av lærer ved Interiør og Utstillingsdesign, Thor Hermann Uglum