Ny podcast-episode: Det KAN gå bra

Lærerne Beate og Kine snakker i denne podcast-episoden om overganger i livet.

Podcast-logoen - Klikk for stort bilde

Kine Nyhus og Beate Jacobsen stiller opp i denne podkasten sammen med meg, rådgiver Lise Sørnskog, og forteller litt om overganger i livet. 

Kan det gå bra å flytte til kjæresten sin i Skottland rett etter videregående uten å ha jobb? 

Er det slutt på ungdomslivet når man begynner som lærling?

Kine og Beate deler litt om hvordan det var å gå over fra å være skoleelev til å hoppe ut i yrkeslivet.

Beate og Kine i lydstudio - Klikk for stort bilde Lise Rørholt Sørnskog

Hør episoden på Spotify

Hør episoden på hjemmesiden til PSSST!

Kine 

Kine er 27 år, og lærer i fagene norsk og engelsk her på skolen. På videregående hadde hun mye bra i livet; kjæreste i Skottland, famille og venner. Hun tok studiespesialisering på Tyrifjord videregående skole. tredje året på skolen ble vanskelig fordi mor og far skulle skilles. Dette førte til at hun ikke bydde seg like mye om skolen. Hun hadde det nok tøffere enn hun egentlig forsto. Likevel hadde hun det bra og var mye med venner. Det siste året på vgs var hun veldig lei skolen, og var klar for en endring. 

Rett etter videregående flyttet hun til kjæresten sin i Skottland. Hun gledet seg til å lære den skotske dialekten. Starten på oppholdet ble ikke helt som hun hadde tenkt. Hun fikk ikke jobb før etter tre måneder, dermed ble det vasking, rydding og matlaging i 3 måneder før hun fikk sjansen som julehjelp i en klesbutikk. Månedene uten jobb opplevdes som forferdelig, og hun savnet det norske språket. 

Etter hvert fikk hun jobb i kundeservice Playstation for de nordiske landene, og da fikk hun brukt eget språk igjen. Kine opplevde å vokse veldig mye på de to årene hun var utenlands. Det var befriende, selv om det var en litt vanskelig start.

Kine var vant til faste rutiner hjemmefra, men måtte skape nye selv da hun flyttet. Hun er litt av begge deler nå. Når hun tenker på hva slags råd hun ville gitt seg selv nå til en 18-årig Kine ville det vært å fokusere mer på skolen og stol på deg selv og valgene du tar.

Beate

Beate har jobbet 20 år ved skolen vår. Hun er nå kontaktlærer i 1AOA, pluss at hun underviser en del i barne- og ungdomsarbeiderklassen. 

Det er noen flere år siden Beate gikk fra skole til arbeidsliv, og hun tok et annet løp enn Kine.  Etter ungdomsskolen ville hun bli frisør. På den tiden kunne hun kombinere læretid og skole over tre  år. Med svennebrev tre år etter at hun gikk ut av ungdomsskolen var hun klar til å starte egen salong som 20-åring. 

Etter en stund som frisør utviklet hun så mye eksem at hun måtte gi seg i den bransjen, og hun begynte på videregående skole på nytt, denne gangen med retning mot barne- og ungdomsarbeider. 

Beate var ikke veldig glad i skole på ungdomsskolen, men ved å ha mye praksis og ikke skole hver dag i læretiden som frisør ble det en annen verden for henne. 

Overgangen fra skole til arbeidsliv ble ikke så tungt, for det var et ungt miljø i salongen med flere lærlinger. Likevel kjente hun litt på savn av medelever i læretiden.

Beate liker orden rundt seg, og overgangen fra å være frisør med frihet i hverdagen, til å jobbe i barnehage var stor. I barnehagen var det faste rutiner hver dag.

Dersom Beate kunne gitt seg selv et råd som 18-åring ville hun bedt om ta skolen mer på alvor.

Tekst: Lise Rørholt Sørnskog