Ny podcast-episode: Grændis er ikke nok!

Marte og Frans snakker om matglede og karriere.

Marte og Frans i podcaststudio - Klikk for stort bilde Lise R Sørnskog

Marte Färber og Frans Melvin Østvold går kokk- og servitørfag på Hønefoss videregående skole. I denne episoden forteller de at det er lett å få jobb, om prøvejobbing på Color Line, om et godt samarbeid i klassen, og ikke minst alt de lærer på praksisstedene sine. 

En av ungdommene uttrykker også at det ikke er særlig stas hvis man er 40 år og bare kan steke en «Grændis». 

Hør mer av hva de engasjerte elevene har å fortelle!

Hør episoden på Spotify

Hør episoden på hjemmesiden til PSSST!

Frans

Frans liker å spise mat, det er en av grunnene til at han har det bra på skolen. Han begynte på denne utdanningen fordi han hadde lyst til å lage mat. Kjøttretter er mest interessant for han.

Marte

Marte har vokst opp med å være på kjøkkenet, og hun liker godt det de jobber med på skolens kjøkken. Hun var veldig usikker på hva hun skulle velge på videregående skole, og snakket mye med rådgiver på ungdomsskolen. Interessene var både dyr og matlaging. Etter å ha sett på mange matlagingsprogrammer på TV i tillegg til å sjekke vilbli.no endte valget på restaurant- og matfag.

Utplassering

Elevene er utplassert i bedrift både på VG1 og VG2. Frans har vært på Brasseriet Fengselet. Der går oppgavene mye ut på å forberede mat til kvelden. Han gjør klart kjøtt, sauser og grønnsaker. Gjennom praksisplassen sin har han også fått ekstrajobb der, og jobber av og til på kveldene. Han lærer mye mer på kvelden når det er mye å gjøre, og får også teste litt servering til gjestene.

Marte er utplassert på Kokkestua på Hadeland Glassverk. Der har hun veldig varierte dager. Hun lager mat, baker, dekker og pynter bord i tillegg til serveringsdelen. Hun står også i kassa ved behov.

Rekrutteringstur på Color Line

I høst var deltok Marte på en rekrutteringstur med Color Line til Kiel for å se hvordan det var å arbeide på båt. Hun ble fort kjent med de andre som var på samme opplegg, og de hadde det fint sammen. Det var tilgang til messen hele døgnet hvor de lagde seg mat og koste seg. Hun lærte at man er 14 dager på jobb i strekk, og har deretter 14 dager helt fri hvis man er lærling på ColorLine. Det kan nok være intens, men de har fritid på båten, og da kan man benytte aktivitetsrommet eller gå i land i Kiel.

Skoledagen

Om skoledagen forteller Frans at de gjerne starter dagen med et kaffetreff hvor arbeidsoppgaver fordeles og de planlegger hva de skal gjøre. Det er en fin og sosial klasse som samarbeider godt og har mye gøy sammen. Både litt tull og tøys, men også mye seriøst. De lager mat, spiser sammen, har et matutsalg i tillegg til fellesfagene samfunnskunnskap, kroppsøving og norsk.

Framtida

Om framtida tenker Frans først og fremst på læretiden og at han ønsker å få lærlingeplass off-shore. Marte vurderer å flytte på seg, hun også. De er enige om at det er en fin utdanning hvis du er interessert i mat, men uansett er det greit å lære om matlaging. Å være 40 år uten å kunne noe mer enn å putte en «Grændis» i ovnen er nok ikke noe de anbefaler. 

Avslutningsvis oppfordrer elevene andre unge til å ikke velge utdanning ut fra hva venner velger.

Tekst: Lise Rørholt Sørnskog