Ny podcast-episode: Jenter på guttedominerte utdanninger

Hvordan kan det oppleves for jenter å gå på guttedominerte utdanninger? Gjestene i denne podkasten deler sine tanker om valg av utdanning og hvordan hverdagen er blant alle guttene.

Nadine og Ime - Klikk for stort bilde Lise R Sørnskog

Vi har fått med oss Ime Rossavik Grande og Nadine Bølviken-Ingeland i studio. Begge jentene startet på elektro og datateknologi i fjor, og går nå hver sin retning på Vg2. 

Hør episoden på Spotify

Hør episoden på hjemmesiden til PSSST!

Uten filter

De forteller om gutter som ikke har filter av og til når de snakker sammen. Likevel er de helt tydelige på at de anbefaler alle jenter som har lyst til å starte en utdanning der det går flest gutter om å hoppe i det! Det er ikke skummelt å være jente i miljøet. De forteller også om egen utvikling både faglig og på et mer personlig plan.

Nadine

Nadine har alltid likt å gjøre «gutteting». Hun testet ut fag på praksisdagene og falt for elektro. Ime visste ikke hva hun ville, men praksisdagene gjorde at hun valgte elektro. Hun har alltid drevet med guttedominerte idretter også. Planla først å bli murer, men har endt opp i en annen retning. Studieforberedende med realfagsfordypning, men med prakstisk vri.

Å være eneste jente

Ingen av jentene opplevde negative reaksjoner fra familie og venner da de valgte sin utdanning. De nærmeste forsto at de ville velge disse guttedominerte retningene. Å være eneste jente i klassen går helt fint. Guttene involverer dem i diskusjoner. Noen ganger er det både komisk og gøy å delta i samtaler med dem. Ingen av jentene har opplevd ubehagelige kommentarer fordi de er jenter.

Jentene har ikke tvilt på valget de tok om å ta denne utdanningen. Det som har vært vanskelig har vart faglige, men det har gått bra ved å jobbe seg gjennom det.
Samholdet i klassen er godt, selv om man skiller seg ut som jente. Dessuten får man venner på andre linjer også.

Å rekruttere jenter

Ime og Nadine anbefaler følgende når det gjelder rekruttering av jenter: vise at det går jenter her. Det kan være litt overveldende bare å møte gutter. Hvis det er bare gutter på praksisdager og utdanningsmesse må de snakke med jentene som kommer innom og vise at de er velkomne.

Nadine er veldig stolt av egen personlig utvikling så langt i sin utdanning. Hun deler at hun er blitt tøffere til å snakke med andre.

Ime er stolt av at hun tør å ta plass, hun har også vært litt mer forsiktig tidligere. Det å spørre om hjelp av guttene hvis det er noe hun ikke forstår er også noe hun er stolt over å tørre.

Rollemodellene jentene trekker frem etter å ha reflektert litt er pappa og morfar. 

Tekst: Lise Rørholt Sørnskog