Ny podcast-episode: Ny på arbeidsplassen

I denne episoden hører vi litt om hvordan det kan være å starte i ny jobb, både som ung ekstrahjelp og en med mange års erfaring i arbeidslivet. Er det noe som er litt skummelt, eller er det bare «a walk in the park»? Og hvordan får man egentlig ny jobb?

Bjørn Erik og Brit i verksted - Klikk for stort bilde Lise R Sørnsskog

Vår elev ved teknologi- og industrifag Bjørn Erik Ødemark Opperud og vår nytilsatte rådgiver Brit Grønnevik forteller i denne podkasten om hvordan opplevelsene rundt oppstart på ny arbeidsplass har vært. De deler også litt om prosessen i forkant av ansettelse. I tillegg får vi brennhete tips om hvordan man forbereder seg til et intervju.

Hør episoden på Spotify

Hør episoden på hjemmesiden til PSSST!

Bjørn Erik

Mamma sendte lenke til han med annonse som hun hadde funnet om ledig stilling på YX. Dermed sendte han inn søknad og ble kalt inn på intervju og prøvejobbing. Det ble full klaff, for Bjørn Erik likte å håndterte oppgavene. Han var litt spent på hvordan ting fungerte bak kassen og det med å lage mat. Han grudde seg litt til rutiner som å stå opp tidlig og vasking og rydding. Han forberedte seg godt til intervjuet, og tenkte gjennom hva de kom til å spørre om. Han ble overrasket over at de spurte om hva han sparte til. Det hadde han ikke forventet på et intervju.

Bjørn Erik har også vært rundt til bedrifter med åpne søknader. De har han Ikke fått noe tilbakemelding på.  Han arbeider også i stefars transportfirma, tillegg til skole.  «Man kan hvile når man dør», svarer han på spørsmålet om han orker alt dette. Når det gjelder tips til de som ønsker seg jobb mener Bjørn Erik det er lurt å søke tidlig, start gjerne etter nyttår. Hvis man kalles inn til intervju bør man kle deg pent, litt formelt, ikke i arbeidstøy.

Brit

Brit fikk vikariat som rådgiver hos oss etter å ha vært rådgiver og lærer på Veienmarka ungdomsskole i mer enn 20 år. Hun gledet seg til nye utfordringer og møte nye mennesker i den nye jobben. Det var ikke noe hun gruet seg til, men innrømmer at hun var litt spent. 

Da hun ble innkalt til intervju forberedte hun seg på å svare på hvorfor hun søkte stillingen og hvorfor hun kunne tenke seg å jobbe som rådgiver på Hønefoss videregående skole. Tankene rullet og gikk etter innkalling til intervju. 

Brit har tidligere fått både ja og nei på jobber hun har søkt. Hun opplevde det ikke som stort nederlag med å ikke nå opp på stillinger har søkt. Hun hadde allerede tryggheten med en jobb hun trivdes i. Likevel ble hun glad for å få ja denne gangen.

Brit liker best å snakke med elever om hvordan veien videre i livet deres blir. I tillegg liker hun å løse praktiske problemer, fordi det er så mye nytt. Hun har flere tips til de som skal søke sommerjobb: Bruk litt tid på å lage en åpen søknad. Få ned på papiret hva du liker og er interessert i. Da får du satt ord på hva du kan, og du viser at du er forberedt. Undersøk gjerne på forhånd i bedriften om det forventes noe spesielt.

Tekst: Lise R Sørnskog