Formål
Felles sti- og løypeplan har som formål å gi forutsigbare rammer for kommunene og andre aktører som planlegger og tilrettelegger for friluftsliv. Felles sti- og løypeplan skal avveie hensyn til villrein og annet naturmangfold, lokal nærings- og samfunnsutvikling og friluftsinteresser.
Planen skal avklare hvor ulike sti- og løypetraseer kan gå, og i hvilke områder arealkrevende aktiviteter som f.eks. kiting kan foregå. Avklaring av sammenhengende og gjennomgående traseer mellom kommunene er viktig. Planen skal også vise områder som hele året eller sesongvis bør skjermes mot ferdsel.
Medvirkning
Kommunene, fylkeskommunen, Statsforvalteren og Villreinnemda medvirker gjennom samarbeidet i Rådet for Norefjell-Reinsjøfjell. Kommunene har et særskilt ansvar for å nå ut til rettighetshavere og brukergrupper på lokalt nivå, mens fylkeskommunen ivaretar det regionale nivået.
Referanseforum
For å sikre god og bred medvirkning, skal det etableres et referanseforum. Referanseforumet er åpent for grupper av rettighetshavere og brukere som har interesser på Norefjell-Reinsjøfjell. Interesse for deltakelse i referanseforum meldes inn til fylkeskommunen i oppstarten av arbeidet. Det vil holdes møter i referanseforumet i tilknytning til høringsfaser for å få innspill. I tillegg skal et referanseforum legge til rette for informasjonsutveksling når det er behov gjennom prosessen.
Høringer
Det gjennomføres fire hørings- og innspillsfaser i prosjektet. Dette kunngjøres gjennom kommunene, fylkeskommunen og direkte til referanseforumet. Det kan være hensiktsmessig og slå sammen noen av disse høringene, f.eks. punkt to og tre:
- Innspill til planprogrammet (fullført)
- Supplering til kunnskapsgrunnlaget med feil og mangler
- Innspill til konkrete tiltak i sti- og løypeplanen
- Høring av forslag til plan
Oppstartsfasen startet våren 2021. Prosjektgruppa ble etablert og består av administrativt ansatte fra partene i rådet i tillegg til fagfolk fra Norsk Villreinsenter Sør. Prosjektgruppa har lagt fram forslag til prosjektplan, og rådet vedtok å sende prosjektplanen ut på høring. Det kom sju innspill til arbeidet og forslag ble innarbeidet i prosjektplanen. Den endelige prosjektplanen ble vedtatt av Rådet for Norefjell-Reinsjøfjell 8. februar 2022.
Du kan be om innsyn i høringssvarene ved å kontakte oss på post@bfk.no telefon 32 80 85 00 eller via funksjonen «Bestill innsyn via skjema» i postlisten.
Ta kontakt for å få tilsendt den vedtatte prosjektplanen for felles sti- og løypeplan for Norefjell–Reinsjøfjell.
Denne fasen startet våren 2022 og ble avsluttet våren 2024. Arbeidsgruppa jobbet med kunnskapsgrunnlaget. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har gjennomført en analyse av friluftsbruken ved å analysere data fra tur- og treningsappen Strava og sammenlikne med eksisterende nett av merka stier og preparerte løyper. Sammen med NINA har en gruppe med lokale ressurspersoner sammen med Norsk Villreinsenter klassifisert villreinområdet etter kvalitetsnormen for villrein for å vurdere tilstanden og definere «fokusområder» der det er konflikt mellom menneskelig aktivitet og villreinens arealbruk.
Les mer:
Det ble gjennomført tre åpne innspillsmøter på Noresund, Nesbyen og Langedrag, og i tillegg ble det invitert til to møter med alle løypekjørerne rundt Reinsjøfjell.
Kunnskapsgrunnlaget er diskutert i Rådet for Norefjell-Reinsjøfjell som satte mål og strategier for det videre arbeidet.
Denne fasen startet våren 2024. Planen sammenstilles, og konkrete innspill og tiltak analyseres opp mot de målene og strategiene som er vedtatt.
Forslag til plan utarbeides av prosjektgruppa og behandles av Rådet for Norefjell–Reinsjøfjell som vedtar når planen skal sendes ut på høring. Alle innspill bearbeides, og planen revideres før den legges fram for Rådet for Norefjell–Reinsjøfjell for endelig vedtak og oversendelse til fylkestinget og offentliggjøring.