Retningslinjer for Regional plan for Nordfjella med Raudafjell

2 Felles retningslinjer for planområdet

2.1 Allmenn ferdsel

Etablering og drift av stier og løyper

Etablering og drift av stier og løyper skal fastsettes i kommunale sti- og løypeplaner.

Nye skiløypetraseer og nye merkede vinterruter skal legges utenom viktige trekk og vinterbeiter. Det skal ikke legges nye stier i viktige trekk og kalvings og/eller sommerbeiter for villrein.

Etablerte og merkede stier, sleper og løyper (merket av Den Norske Turistforening eller andre) som kommer i konflikt med sårbare trekk og beiter, bør legges om til mindre konfliktfylte traséer.

Ved endringer i sti- og løypeplaner skal det legges særlig vekt på å ivareta villreinens behov. Ved Hallingskarvet skal framtidige stier og løyper i størst mulig grad legges til ytterkant av randsonen parallelt med bremmen.

Løypekjøring

Løypekjøringen skal stanses midlertidig når det er fare for konflikt med villrein i området.

Allmenn ferdsel

Gjennom aktiv dialog med ulike grupper som ferdes i fjell et skal det søkes å styre disse til områder uten konflikt med villrein.

Åpningstider

Av hensyn til villrein kan en i særskilte tilfelle, i dialog med eier, vurdere åpningstidene for hytter som inngår i tur og løypenettet.

Større organiserte arrangementer

Større organiserte arrangementer, i mulig konflikt med villrein, skal avklares med de berørte kommunene, villreinnemnda og villreinutvalget. De skal kanaliseres til områder med minst mulig konflikt med villrein. Dette gjelder både sommer og vinteraktiviteter.

Skarverennet og Lordemarsjen kan gjennomføres i henhold til verneforskriften for Hallingskarvet nasjonalpark.

Rallarvegen

Rallarvegen vest for Finse kan manuelt åtes og manuelt  ryddes for snø etter 1. juni med sikte på farbar veg fra 1. juli.

2.2 Motorisert ferdsel

Lov om motorisert ferdsel i utmark har et generelt forbud mot kjøring. Men i henhold til §4 er nyttekjøring for visse formål tillatt med hjemmel i loven og i henhold til §6 kan kommunene etter søknad gi tillatelse når særlige grunner foreligger.

2.3 Forsvaret

Forsvaret har etter Lov om motorferdsel i utmark tillatelse til ferdsel i utmarka knyttet til øvelser, forflytninger og transport. Forsvaret skal etter samme lovs § 8 vise aktsomhet og unngå skader og ulempe for naturmiljø og mennesker. 

I randområder og nasjonalt villreinområde skal det ikke gjennomføres militær øvingsaktivitet, som feltøvelser og lavt flyging, som er i konflikt med villreinen. Dette er særlig viktig i vinterhalvåret og i kalvingstiden.

Planlegging og gjennomføring av øvelser i disse områdene skal avklares med de berørte kommunene, SNO/Fjelloppsynet og villreinnemnda og villreinutvalget.

2.4 Utmarksnæringer

I henhold til veileder T1443 om Landbruk pluss, må det skilles mellom tiltak for utmarksnæringer som inngår i plan og bygningslovens landbruksbegrep (for eksempel bygg for seterdrift, sauesanking, anlegg for opplevelser knyttet til seterdrift) og tiltak for utmarksnæringer som ikke inngår i plan og bygningslovens landbruksbegrep (for eksempel bygg i hovedsak brukt til fritidsformål).

Innenfor hele planområdet kan bygninger for landbrukets utmarksnæringer som inngår i plan og bygningslovens landbruksbegrep oppføres når det kan dokumenteres et næringsmessig omfang og behov.

Ordinært vedlikehold på stølsbygg er tillatt.

Felles forutsetninger for alle bygg i utmarksnæring:

  • byggeskikk (form, størrelse og byggehøyder) skal være i samsvar med stedets tradisjon og tilfredsstille gjeldende forskrifter.
  • støler, driftshusvære og næringsbygg skal ikke skilles fra hovedbruket, jamfør plan og bygningsloven og jordloven.

2.5 Gjerder i utmark

Gjerding er tillatt forutsatt at det ved plassering blir tatt hensyn til viktige trekkruter og beiter for villrein. Gjerder, eller de deler av gjerdet, som er i konflikt med villreinens arealbruk skal legges ned, eller fjernes, om vinteren.

Nærmere rammer fastsettes i hver enkelt kommune.

2.6 Tamreindrift

Det skal ikke tillates tamreindrift innenfor planområdet.

2.7 Vassdrag

I regulerte vassdrag skal regulanter og kommuner i fellesskap søke å restaurere landskapsskader og så langt mulig reetablere trekkveger for villrein.

Ny kraftutbygging, utvidelse av eksisterende kraftanlegg som gir areal beslag i viktige villreinområder og nye kraftlinjer bør unngås i planområdet. Konsekvenser for villreinstammen skal utredes i henhold til nyeste kunnskap både ved eventuelle nye reguleringer og ved vilkårsrevisjoner.

2.8 Kulturminner

Ved videre planlegging i disse områdene skal det tas tilstrekkelig hensyn til fredede og verneverdige kulturminner og kulturmiljø, jfr. kulturminneloven og plan- og bygningsloven.

2.9 Naturmangfold

I oppfølgende kommunal planlegging skal kommunene ivareta naturmangfold i henhold til de rammer naturmangfoldloven setter. For planer og tiltak som kan påvirke villreinens leveområder, skal virkningene for villrein utredes særskilt (jfr. naturmangfoldlovens §§ 812).

Planer og tiltak utenfor planområdet som kan påvirke villreinen i Nordfjella skal også utrede konsekvenser for dette (jfr. plan og bygningsloven, naturmangfoldloven og forskrift om konsekvensutredninger).

2.10 Mineralske ressurser

Direktoratet for mineralforvaltning kan gjennomføre undersøkelser og registreringer av eventuell tidligere bergverksdrift samt gjennomføre tiltak med hensyn på sikring og forurensning.

Det kan gjennomføres grunnleggende geologisk kartlegging i området.