Muntlig-praktisk eksamen i økonomiske programfag – Eleveksamen

Gjelder følgende fag:
SAM3063 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1
SAM3065 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2
SAM3069 Økonomistyring
SAM3071 Økonomi og ledelse

Eksamenstrekk

To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.

Forberedelse

Forberedelsestid: 24 timer

Eleven trekker et oppgavesett som består av en situasjonsbeskrivelse/case/problemstilling som dekker flere kjerneelementer og relevante kompetansemål fra læreplanen. Relevante kompetansemål fra læreplanen og vurderingskriterier oppgis sammen med forberedelsesdelen.

Inntil tre elever på samme parti får samme oppgavesett. Samme situasjonsbeskrivelse/case kan benyttes som utgangspunkt for hele partiet, men da med noe ulik vinkling.

Elevene velger selv om de vil forberede en presentasjon til eksamensdagen.

På forberedelsesdagen er det obligatorisk oppmøte. Eleven har krav på veiledning.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 45 minutter

Hvis eleven velger å ha en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 15 minutter. Eleven får deretter oppfølgingsspørsmål til presentasjonen. Resten av eksamen er en fagsamtale om de oppgitte kompetansemålene.

Hvis eleven velger å ikke ha en presentasjon, starter fagsamtalen med en gang.

Det bør tilstrebes at eleven får vist praktisk kompetanse under eksamen.

Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitte kompetansemål til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.

Til eksamen kan eleven ta med notater fra forberedelsesdagen og ulike hjelpemidler som er relevante for å gjennomføre en eventuell presentasjon.

Fagsamtalen foregår uten notater, men eleven bør ha med nødvendig utstyr for å få vist praktisk kompetanse.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.

Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.

Sensur

Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplaner