Ansatte i kulturavdelingen i fylkeskommunen og kultursjefer i kommunene i Buskerud samlet seg til dialogmøte i fylkeshuset i Drammen. – Fylkeskommunen har en samfunnsutviklerrolle og perspektiv som det er viktig å ha med seg, sier Line Anni Solbakken fra KS.
Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune
Fredag samlet Buskerud fylkeskommune kultursjefer i kommunene i Buskerud til dialogmøte i fylkeshuset.
– Det er veldig lærerikt - ikke minst hvem kan du ringe! sier Lisbeth Skølt, kultursjef i Hemsedal kommune.
Skølt er fersk i jobben som kultursjef øverst i fylket. Hun kommer fra jobb i VINN Hallingdal der hun har vært daglig leder i over 10 år.
– Hemsedal er en vekstkommune med mye påvirkning utenfra, og vi er veldig heldige som har mange nye innflyttere og da er kulturfeltet viktig. Hvem vi er, hvor vil vi, hva er vår identitet og hva skal vi formidle, fortsetter hun.
– Elsker slike dialogmøter
Kultursjef i Hole kommune, Anders Blystad, har sittet litt lengre i stolen enn kollegaen fra Hemsedal. Han ble ansatt i 2022 og har erfaring som rektor i kulturskolen i Vinje og på Hadeland.
– Jeg elsker slike dialogmøter der vi treffer kolleger og kan diskutere aktuelle problemstillinger og dele kunnskap, sier Anders Blystad, kultursjef i Hole kommune.
– Kultur er viktig, og vi må tørre å satse, utvikle og samarbeide, fortsetter han.
– Hva er den mest aktuelle problemstillingen i Hole kommune?
– Økonomi, kultur og samarbeid på tvers er kanskje det viktigste. At vi i framtid ser nytteverdien av kultur, sier Blystad.
– Viktig rolle som samfunnsutvikler
Line Anni Solbakken, spesialrådgiver i KS Kommunesektorens organisasjon, innledet om Kulturens rolle i samfunnsutviklingen og KS sin rolle på kulturfeltet.
– Jeg tror det er veldig lurt å ha et slikt møtepunkt som i dag fordi vi kort og godt blir bedre sammen, sier Line Anni Solbakken i KS.
– Det at man snakker sammen på tvers av forvaltningsnivåene stats, fylke og kommune - det er egentlig helt grunnleggende for at man skal finne de gode løsningene. Man sitter med ulik type kompetanse på de ulike nivåene, så det handler om å dele den kompetanse og finne løsninger sammen, forsetter hun.
Ellers sto utenforskap og frivillighet på agendaen. Deltakerne diskuterte mulighetene for å kunne jobbe mer og bedre sammen for å løse store samfunnsutfordringer.
– Kommunene sitter enda tettere på virkeligheten enn fylkeskommunen, så har fylkeskommunen en samfunnsutviklerrolle og perspektiv som det er viktig å ha med seg, avslutter Line Anni Solbakken fra KS.