Ut i regionene: – Vi får mye læring på slike turer

Buskerud viste seg fram i fantastisk høstvær under hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelses todagers tur.

Bilde av politikere på tur i Buskerud - Klikk for stort bilde Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

I fantastisk høstvær startet hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse sin todagers tur i Krødsherad. 

Ved Krøderen ligger Søndre Green går der eier tekstilkunstner Kristin Lindberg har bygget opp Air Green

Air Green er et hospiteringskonsept for kunstnere, såkalt Artist in recidense som arrangeres sammen med Norsk tekstilkunstnere. 

Det er et internasjonalt system der kunstnere kan arbeide og bo en periode for å stimulere sitt kunstnerskap. På Green er det tekstilkunst i fokus, og det er atelier til fire kunstnere samtidig. 

Fylkeskommunen bidrar med driftsmidler til Air Green

Kristin Lindberg var veldig glad for besøket fra utvalget og understreket ønsket om forutsigbarhet i økonomiske bidrag. Med faste tilskudd kan man utvikle Air Green ytterligere. Det er stor konkurranse blant tekstilkunstnere i inn og utland om opphold på gården.  

Hovedutvalgsleder Morgan Langfelt sier han er imponert over både stedet, tilbudet og også Kristin Lindbergs egen kunst. 

– Dette er en liten oase, og det er lett å forstå at er inspirerende å få være her for kunstnerne som får opphold, sier han videre.

Bilde av fem personer på Air Green i Krødsherad - Klikk for stort bildeFra venstre politiker Morgan Langfeldt, kunstner Kristin Lindberg, Marie Skeie, Mark Newport fra USA og Aleksander Sahr fra Norge. I tillegg er Forough Absalan fra Iran, nå bosatt i Berlin på opphold men ikke med på bildet. Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Helsefremmende arbeid i Hallingdal

Så gikk veien mot Hallingdal og Flå kommune. Der møtte kommunedirektør Odd Egil Stavn utvalget og fortalte om Flå kommune som har hatt en fin vekst i innbyggere og positiv utvikling de senere årene. 

I Flå møtte utvalget også Ninni Dypedokk i Hallinghelse, ett samarbeid mellom kommunene i Hallingdal om helse og helsefremmende arbeid. 

– For distriktskommuner med små fagmiljø er styrken i å samarbeide stor, man får til bedre og mer likeverdige tjenester i Hallingdal, sier Ninni Dypedokk.

– Hovedutvalget har ansvar for folkehelse og det gjøres mye relevant og viktig arbeid gjennom Hallinghelse på det tema, fortsetter Morgan Langfeldt.

– For hovedutvalget har det også vært viktig å øke kunnskapen om ungdom og rus, noe som folkehelseundersøkelsene bidrar godt til, fortsetter utvalgslederen, som også er opptatt av at fylkeskommunen er en bidragsyter til kommunenes forebyggende arbeid.    

Hallinghelse er et interkommunalt helsesamarbeid mellom kommunene Hol, Ål, Gol, Hemsedal, Nesbyen og Flå. På vegne av kommunene skal Hallinghelse ta initiativ til og koordinere fag- og utviklingsprosjekter innen helse og omsorg med mål om å sikre likeverdige helsetjenester i Hallingdal. 

Hallinghelse jobbe også for godt samarbeid og samhandling mellom kommunene i Hallingdal og Vestre Viken helseforetak.

Møtte museene i fylket

Bilde av politikere på Hallingdal Museum. - Klikk for stort bilde Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

Hovedutvalget hadde lagt dagens hovedbolk om Museene i Buskerud til Hallingdals museum, og Tandbergbygget. 

Der møtte utvalget museene i Buskerud og fikk innblikk i drift og utvikling i museumssektoren. 

Alle museene var invitert til å presentere seg og sitt museum i tillegg til utfordringene Buskerud har med magasin og arkiv. Her understreket alle museene at man trenger drahjelp fra fylkeskommunen. 

– Buskerud er det eneste fylket i landet som ikke har fellesmagasin på plass, sier nestleder i hovedutvalget Christina Mørkved.

 Videre sier hun at utvalget forstår behovet for bedre arkiv og magasinforhold etter presentasjon og omvisning. 

– Det er viktig at vi i utvalget klarer jobbe for bedre forhold for å sikre kulturarven vår for ettertiden, sier hun.  

Ordfører i Nesbyen kommune Anne Kari Eriksen presenterte kommunen for utvalget.

– Nesbyen kommune er i en krevende økonomisk situasjon og da må vi jobbe kreativt og smart, sa hun. 

– Utvalgets ansvarsområder er veldig viktig for å sikre både kulturarv, bo og blilyst, trivsel og velferd hos befolkningen, og jeg synes vi får til mye bra i Nesbyen, sa hun videre. Det er fint dere besøker kommunen vår og Hallingdal museum for å bli bedre kjent.

Utvalget fikk også oppleve en av Hallingdals beste folkemusikere, Margit Myhr fra Ål. Hun spilte og sang for utvalget. Hallingdal har et veldig levende og stort folkemusikkmiljø.  

Besøkte friluftsområder

Bilde av politikere på badeplass i Gol - Klikk for stort bilde Bente Bjerknes / Buskerud fylkeskommune

På Gol var tema friluftsliv og ordningen med statlig sikra friluftsområder. Utvalget besøkte Glitre friluftsområde som ligger fint ved Hallingdalselva og er en yndet badeplass i Gol. 

– Nensom tilrettelegging for å sikre universell utforming er viktig og ingen selvfølge på slike områder, sier hovedutvalgsleder Morgan Langfeldt. 

Han fortsetter med at det var både gøy og positivt å se at midler utvalget tildeler til tilrettelegging brukes godt, og  gjør området attraktivt å bruke for alle.  

– Utvalget får mye læring på slike turer, sier Morgan Langfeldt etter turen. 

Han understreker at det er lett å føle seg velkommen når man besøker både Krødsherad og Hallingdalskommunene, de er gode på vertskapsrollen men også positive og vil noe. 

– Utvalget har fått gode orienteringer, og det er alltid nyttig å se stedene vi snakker om selv ,for det gir bedre forståelse og innsikt. Derfor er slike turer viktig, avslutter Morgan Langfeldt.