Spydspissen stammer trolig fra en mannsgrav fra 900-tallet. Det fortelles at spissen «ble funnet på jordet», trolig av en av Eriks forfedre i forbindelse med markarbeid, kanskje for over 100 år siden.
Buskerud fylkeskommune
I minst to generasjoner har det ligget en mystisk gjenstand i hvelvet på gården Heen på Ringerike.
Da arkeologer fra Buskerud fylkeskommune i høst - i forbindelse med ny hovedvannledning i Ringerike kommune - skulle gjennomføre en arkeologisk registrering på deler av eiendommen, tok grunneier Erik Christoffer Heen kontakt.
– Den lå i hvelvet her, og der har den ligget lenge, så jeg lurte på om arkeologene var interessert i å se nærmere på den, så jeg tok den ut og la den på spisebordet og tok et bilde som jeg sendte, sier Erik Christoffer Heen.
– Jeg skjønte jo at det var noe spesielt da arkeologen som kom var veldig forsiktig da hun løftet den opp, så jeg forstod fort at den ikke skulle ligge her på gården lenger, smiler han.
Spydspiss fra vikingtiden
– Han fortalte at han hadde en «metalldings» liggende, som kunne være interessant for oss. Overraskelsen og begeistringen var stor da gjenstanden viste seg å være intet mindre enn en 53 cm lang spydspiss fra vikingtiden! sier arkeolog Gaute Reitan i fylkeskommunen.
Reitan sier det riktigste er egentlig å omtale spissen som en lansespiss, ettersom denne ikke ble laget for å kastes.
I arkeologisk litteratur er det imidlertid vanlig å omtale begge disse våpentypene under fellesbetegnelsen spyd.
– En kvalifisert gjetning er at spissen fra Heen har sittet på et treskaft på om lag to meters lengde, fortsetter han.
Bonden sjøl på tunet: Gården Heen er første gang nevnt i en skriftlig kilde fra 1528. De arkeologiske funnene viser imidlertid at gården har en historie som går tilbake til vikingtiden - minst.
S.H. Fossøy / Buskerud fylkeskommune
Det vites dessverre ingenting om funnomstendighetene. Det er likevel grunn til å tro at spydspissen stammer fra en mannsgrav fra 900-tallet.
Det fortelles at spissen «ble funnet på jordet», trolig av en av Eriks forfedre i forbindelse med markarbeid, kanskje for over 100 år siden.
Deler av den dyrka marka på Heen tidligere har vært et industriområde, og funnet kan ha blitt gjort der. Fylkets arkeologiske registrering på Heen ga heller ingen ledetråder til hvor spydspissen stammer fra.
– Selv om spydspissen ser ut til å ha hatt gode bevaringsforhold i hvelvet på Heen, er den nå blitt levert til fylkeskommunen, som vil bringe den videre til konservatorene ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
– Ta kontakt med oss!
Har du funnet en steinøks, en gammel mynt eller et smykke – ta kontakt med fylkeskommunen.
Du er pliktig til å melde fra til fylkeskommunen hvis du har funnet:
- Gjenstander fra før 1537
- Mynter fra før 1650
– Det er vår felles nasjonale kulturarv som tilhører fellesskapet. Det er derfor viktig at slike funn leveres fylkeskommunen, sier arkeologen.
Fylkeskommunen leverer dem så inn til Kulturhistorisk museum ved Universitetet (tidl. Oldsaksamlingen). Der vil gjenstandene konserveres og oppbevares trygt, samtidig som de blir tilgjengeliggjort digitalt med foto og alle tilhørende opplysninger.
– Siden det er vanskelig å si eksakt når ting er fra - før eller etter 1537 - kan du ta kontakt med oss så hjelper vi deg, avslutter Gaute Reitan.
Kontakt fylkeskommunen på epost: funnmottak.kulturarv@bfk.no