12 av kommunene i Buskerud har i dag allerede flere eldre enn unge innbyggere.Levealderen her i landet har økt og befolkningen har blitt eldre. Dette er en trend som er forventet å fortsette.
Framskrivinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i 2028 vil det være flere over 65 år og eldre enn under 20 år i Buskerud.
Men, hele 12 av 18 kommuner i fylket har allerede passert dette punktet.
– Aldringen er særlig sterk i distriktene og i kommuner der folketallet synker, sier Stefan Leknes i Statistisk sentralbyrå.
– Vi ser generelt at unge voksne trekker mot byene og sentrale strøk, og etablerer seg med barn der, fortsetter han.
Unge voksne trekker mot byene og sentrale strøk.
Det er kun seks kommuner i Buskerud som per i dag har flere unge enn eldre. Årstallet viser når det blir flere eldre enn unge (SSB: framskrevne tall, hovedalternativet).
- Kongsberg: 2027
- Hole: 2030
- Øvre Eiker: 2031
- Drammen: 2032
- Hemsedal: 2034
- Lier: 2036
– Det er ikke overraskende at det er disse kommunene som skiller seg ut. Mange ligger på sentrale Østlandet - et område med høy forventet vekst framover, sier Leknes i SSB.
Trender som er forventet å fortsette
Tre fylker har allerede passert punktet der det er flere eldre enn yngre personer i befolkningen:
- Innlandet
- Telemark
- Nordland.
For Innlandet skjedde dette allerede i 2019.
Figuren under viser hvilket år antall personer 65 år og eldre forventes å passere antallet personer under 20 år.
SSB skriver at befolkningen i landet vil bli betydelig eldre i årene framover, og størstedelen av befolkningsveksten vil skje i de eldste aldersgruppene. I løpet av det neste tiåret vil befolkningen bestå av flere eldre personer (65+ år) enn barn og unge (0-19 år). Framskrevne tall er hentet fra hovedalternativet (MMMM). Kilde: Statistisk sentralbyrå
Statistisk sentyralbyrå
– Kommuner og fylker må ha en plan
Kommuner og fylker har ulik geografi, alderssammensetning, og ulike levekår. Tilskuddene som kommer fra staten skal derfor ivareta ulike hensyn.
– Det blir flere eldre og færre barn. Da må kommuner og fylker ha en plan for hvordan man møter framtiden, sier Håvard Moe, seniorrådgiver i KS-Konsulent, et aksjeselskap heleid av KS.
Moe jobber med økonomiske analyser av kommunesektoren og møtte nylig partssammensatt utvalg og fylkesutvalget i Buskerud fylkeskommune.
Les også: Kommuneanalytiker: – Må omstille kraftig de neste årene for å møte fremtiden
– Vi må passe på å ikke gjøre vår egen framtid til et problem. Problemet blir hvis vi ikke forholder oss til det, fortsetter Moe.
– Vi er nødt til å vri ressursbruken over til det som samfunnet har behov for, poengterer han.
– Det går ikke an å stoppe utviklingen. Dette skjer og det er viktig at vi tar ansvar for det som faktisk skjer. Vi vet hvor mange eldre vi får i samfunnet, og de må få de tjenestene de har krav på, sier Moe.
– Akkurat nå er Buskerud inne i en prosess hvor det er veldig mange barn i videregående opplæringsalder, men det vil i løpet av de neste 15 årene - hvis prognosene slår til og det gjør de jo - reduseres med ca 2000.
Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune
Over 300 000 i Buskerud i 2050
Buskerud har i dag rundt 270 000 innbyggere, og har hatt en moderat økning i innbyggere de siste årene. I løpet av de siste 20 årene har fylket hatt en befolkningsvekst på 21 prosent, så vidt lavere enn veksten for Norge på 21,3 prosent.
Framskrivinger viser fødselsunderskudd fra rundt 2031, men befolkningen vil fortsette å øke frem mot 2050 grunnet innvandring og tilflytting.
I Buskerud vil det bli flere eldre, og færre i arbeidsfør alder. I perioden frem mot 2050 vil andel innbyggere over 80 år øke fra 4,8 prosent til 10,6 prosent.
For hver ekstra person Buskerud får under 20 år i 2050, kommer det samtidig 281 nye personer over 67 år.
Befolkningsutviklingen vil blant annet påvirke behov for velferd, mobilitet, utdanning og boliger.
Fremst av alt påvirker det tilgang på arbeidskraft, og styrker vårt behov for å sikre at flere i arbeidsfør alder bidrar med sine ressurser.