Linn Marie Krogsrud / Buskerud fylkeskommune
Tekst: Linn Marie Krogsrud
Kurset ble gjennomført i samarbeid med Fortidsminneforeningen, avdeling for opplæring og kompetanse i Buskerud fylkeskommune, og Ål vidaregåande skole.
Kursopplegget er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, og er utarbeidet i dialog med avdelingsledere for bygg- og anleggsteknikk.
Praktisk gjennomføring
Første dag ble gjennomført som et kursopplegg for ni lærere fra hele fylket. I Buskerud tilbys tømrerlinje ved Buskerud, Hønefoss, Kongsberg, Numedal, Ål og Åssiden vgs. Lærere fra alle skolene var med på kurset.
Lærerne fikk innføring i eldre byggteknikk og bruk av tradisjonelt håndverktøy. Slik kan de bidra som veiledere ved senere kurs for elever. Dette vil sikre godt læringsutbytte for elevene og styrke lærernes kompetanse om eldre bygg og bruk av tradisjonelle håndverktøy.
Veiledere var håndverker Ivar Jørstad ved bygningsvernsenteret, samt tradisjonstømrere Hans Andreas Lien og Adrian Moltu Steger. Lærerne jobbet med ulike arbeidsstasjoner der de jobbet med produksjon av materialer med øks, håndhøvling og montering av et bygg i eldre bindingsverk.
Dag to og tre gjennomførte bygningsvernsenteret kurs for tømrerklassen ved Ål vgs (VG2), veiledere var håndverker Ivar Jørstad og tradisjonstømrer Adrian Moltu Steger med faglærer som biveileder.
Linn Marie Krogsrud / Buskerud fylkeskommune
Om kursopplegget
Buskerud bygningsvernsenter har fått tildelt 430.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til et formidlingsopplegg om eldre bindingsverk, kalt “Historisk tømring”.
Målgruppa er byggfagelever i videregående skole, primært VG2 Tømrer. Kursopplegget er utarbeidet etter målene i ny læreplan, med temaer som bygningsfysikk, klimaforhold, rehabilitering, gjenbruk, miljøvennlig ressursutnyttelse, kulturarv, estetiske uttrykk, bærekraftige materialer, verktøy, arbeidsmetoder og sikker jobbanalyse.
Det skal arrangeres nytt lærerkurs ved Åssiden videregående skole vinteren 2025, samt for tømrerelevene der.
De neste årene skal bygningsvernsenteret også besøke tømrerklassene ved Buskerud, Hønefoss, Kongsberg og Numedal videregående.
Linn Marie Krogsrud / Buskerud fylkeskommune
Vil styrke kompetansen på tradisjonshåndverk i skolen
Det er viktig å styrke kunnskapen om tradisjonelt bygghåndverk blant elever. Samfunnet etterspør fagarbeidere, og elevene som skal ut i bedrift bør ha noe erfaring med tradisjonelle håndverksteknikker i løpet av skoletida.
Dette er etterspurt kompetanse og satsningsområde blant bedrifter, og det blir viktigere nå som nybygg- og hyttemarkedet er tøffere.
I dag er det for få håndverkere som arbeider med fredete og verneverdige bygninger, anlegg og fartøy. Behovet for håndverkere med kompetanse på eldre bygg er betydelig i store deler av landet, og i enkelte deler er mangelen kritisk.
I 2022 ble markedet for antikvarisk istandsetting av fredete og verneverdig bygninger beregnet til å være 1000 millioner kroner årlig.
Linn Marie Krogsrud / Buskerud fylkeskommune