– Flott å se en kongelig komme på skolen vår

Kronprins Haakon fikk en varm velkomst av elevene ved Ringerike videregående i Hønefoss.

Elever tar imot kronprins Haakon ved Ringerike videregående skole tirsdag 11. juni - Klikk for stort bildeDanial Ali Hamid (16) og Emma Eikenes (17) tar imot kronprins Haakon på Ringerike videregående skole tirsdag 11. juni. Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune

– Det er flott å se en kongelig komme på skolen vår, det er en ære, sier Danial Ali Hamid (16), påtroppende elevrådsleder ved Ringerike videregående skole. Sammen med tillitselev Emma Eikenes (17) tok han imot kronprins Haakon på Ringerike videregående skole tirsdag 11. juni.

Rektor og fylkesordfører hilser på kronprins Haakon - Klikk for stort bildeRektor Bjørn Volleng var vertskap for besøket, sammen med fylkesordfører i Buskerud Tore Opdal Hansen, og elevrådsleder Elise Haugsvær. Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune

– Det var veldig hyggelig å være på Ringerike videregående skole. Det virker som det er et veldig fint miljø her, og mange elever som trives og blir godt forberedt på voksenlivet og det som kommer senere, sa kronprinsen etter besøket.

FN-skole

I 2023 ble Ringerike Vgs tatt inn i det internasjonale nettverket av UNESCO-skoler. 

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. 

Skolen har allerede i mange år hatt et tett samarbeid med FN-sambandet i Norge, gjennom å være såkalt FN-skole.

Kronprinsen har vært goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram siden 2003.

– Jeg er veldig engasjert i dette, og tror det er viktig å løfte blikket litt og se på de store spørsmålene. Så har jeg holdt på med dette i ganske mange år, og synes det er fint å kunne snakke litt om erfaringene jeg har gjort meg, sier han.

«Livet er nådeløst»

Kronprinsen fikk en omvisning på skolen, og møtte elever både i kantina og på biblioteket. Han holdt foredrag for en fullsatt storsal på skolen, som tok form av en rundreise gjennom verdenshistorien, med vekt på bærekraftsspørsmål.

«Verden påvirker oss, og vi påvirker verden», sa kronprinsen til de fremmøtte elevene.

«Livet er nådeløst, det beste vi kan gjøre er å gjøre det litt bedre for hverandre». 

Sal fylt med elever - Klikk for stort bildeDet var fullsatt sal da kronprinsen skulle holde sitt foredrag. Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune

– Globalt medborgerskap

Som UNESCO-skole vil Ringerike Vgs få en sterkere tilknytning til FN internasjonalt, samtidig som skolen inngår i et samarbeid med andre norske skoler som er del av nettverket.

– Vi har et sterkt fokus på FNs bærekraftsmål og globalt medborgerskap, sier rektor ved Ringerike videregående skole, Bjørn Volleng.

– Det betyr veldig mye å få besøk av kronprinsen, og det er en anerkjennelse av arbeidet som har vært gjort ved Ringerike videregående som FN-skole.

Kronprins Haakon møter skoleelever - Klikk for stort bildeKronprinsen i munter passiar med elever i skolebiblioteket. Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune