Refusjon for spesialundervisning i privatskoler

Refusjonsgaranti

Når Buskerud fylkeskommune fatter et enkeltvedtak om spesialundervisning for en elev i privatskole, utløses samtidig denne refusjonsgarantien:

  • årstimer gitt av pedagog: 1 000 kr per time (60 minutter)
  • årstimer gitt av assistent: 375 kr per time (60 minutter)

Garantien er oppad begrenset av omfanget angitt i vedtaket.

Refusjonsberegning

Fylkeskommunen stiller som betingelse at skolens påfølgende refusjonskrav beregnes etter en optimal organisering av spesialundervisningen, hvor elever har spesialundervisning sammen der dette er i tråd med enkeltvedtakene (for eksempel undervisning i liten gruppe i det samme faget).

Den faktiske refusjonen som kreves, skal være forholdsmessig etter det antall elever med enkeltvedtak som har/kan ha spesialundervisning sammen. Dette gjelder for eksempel hvis fem elever med enkeltvedtak om matematikk i liten gruppe på 5 kan ha spesialundervisningen sammen; da kreves i stedet 1/5 av refusjonsbeløpet for hver av dem. Dette gjelder også når elever med rett til spesialundervisning fra andre fylker inngår, eller burde inngått, i organiseringen. Det skal fattes enkeltvedtak for alle elever som skal ha spesialundervisning, uavhengig av om dette utløser et refusjonskrav eller ikke.

Det kan kun kreves refusjon for faktiske opplæringssituasjoner. Ved avvik fra organiseringen og/eller omfanget gitt i enkeltvedtakene, eller ved avbrudd, må Buskerud fylkeskommune ved seksjon skoleforvaltning varsles uten opphold. Hvis eleven har stort fravær eller ikke benytter seg av tilbudet fullt ut, må skolen varsle seksjon skoleforvaltning og/eller PP-tjenesten for en vurdering av om spesialundervisningen skal opphøre eller nytt enkeltvedtak fattes.

Dokumentasjon

Før det fremmes refusjonskrav, skal lovpålagt individuell opplæringsplan – IOP – sendes i egen forsendelse til fylkeskommunen. Dette gjøres sikkert og raskt via eDialog.

Før innsending av refusjonskravet for vårhalvåret, skal i tillegg lovpålagt årsrapport være sendt fylkeskommunen. Dette kan også gjøres via eDialog. Årsrapporten skal inneholde en skriftlig oversikt over antall timer spesialundervisning eleven har fått og innholdet av den, og en evaluering av elevens utvikling sett opp mot målene i elevens IOP. Se opplæringsloven § 5-5 samt Veilederen Spesialundervisning kap. 9.1.

Innsendingen av IOP-er og årsrapporter merkes med navn og seksjon (KOMP Skoleforvaltning) til rådgiver som står oppgitt i enkeltvedtaket. I eDialog kan dette gjøres i kommentarfeltet.

Refusjonskrav og faktura

Refusjonskrav utarbeides for hvert halvår, og sendes Buskerud fylkeskommune innen 31. desember for spesialundervisning gitt i høsthalvåret og innen 30. juni for spesialundervisning gitt i vårhalvåret.

Kravet skal bestå av en faktura med et vedlegg. Vedlegget skal inneholde en oppstilling over spesialundervisningen – med eventuelle gruppeinndelinger – som skolen kan dokumentere at den har gitt på tidspunktet for refusjonskravet. Oppstillingen gjøres samlet for alle elever fra Buskerud det kreves refusjon for.

Oppstillingen kan gjøres i dette skjemaet:
Oppstilling over spesialundervisning i privatskole gitt elever hjemmehørende i Buskerud (XLSX, 26 kB) 

Brukes et annet skjema, må samme opplysninger fremkomme der.

Av personvernhensyn brukes kun enkeltvedtakenes referansenummer som identifisering av elever og vedtak i refusjonskrav/fakturaer. Enkeltvedtakenes referansenummer er «Vår ref.» i enkeltvedtakene.

Fakturaene merkes med «Refusjon for spesialundervisning i privatskole» samt bestillernummer, navn og seksjonstilhørighet (KOMP Skoleforvaltning) til rådgiver som står oppgitt i enkeltvedtaket.

Hvordan sende faktura til Buskerud fylkeskommune