Fylkeskommunen forvalter tilskuddsordningen på vegne av Helsedirektoratet.
Målet for ordningen
Tilskuddsordningen skal stimulere kommunene til etablering og videreutvikling av kommunale frisklivs-, lærings- og mestringstilbud som bidrar til å fremme helse og livskvalitet, forebygge sykdom, tidlig intervensjon, og til at brukerne lærer å mestre livet med sykdom.
Ordningen skal stimulere til utvikling av kommunale helse- og omsorgstjenester. Disse skal støtte målene i Samhandlingsreformen og NCD-strategien om ikke-smittsomme sykdommer. Målet er å fremme fysisk og psykisk helse, og bruke ressursene i helse- og omsorgstjenesten bedre.
De kommunale frisklivs-, lærings- og mestringstilbudene skal sørge for forebyggende og helsefremmende tjenester av god kvalitet, og være en samarbeidspartner i kommunenes folkehelsearbeid.
Les mer om Frisklivssentralenes rolle i Helsedirektoratets veileder for kommunale frisklivssentraler.
Hvem kan få tilskudd?
Kommuner kan få tilskudd. Kommuner som synliggjør frisklivssentralenes rolle som en del av et helhetlig tjenestetilbud vil bli prioritert. Kommunene skal delfinansiere frisklivs-, lærings- og mestringstilbudene.
Dersom tilskudd gis flere år på rad, skal det foreligge en plan for kommunal opptrapping av egenfinansiering i løpet av tilskuddsperioden. I tillegg skal det foreligge en plan for virksomheten etter tilskuddets opphør.
Det oppfordres til interkommunalt samarbeid. En kommune må da stå som søker på vegne av felleskapet. Kommunen vil da være administrativt og økonomisk ansvarlig for prosjektet i hele prosjektperioden.
Hva kan kommunen få støtte til?
- Etablering eller videreutvikling av kommunal frisklivssentral
- Etablering eller utvikling av frisklivs-, lærings og mestringstilbud
Målgruppe
Personer som har økt risiko for eller har utviklet sammensatte helseplager og kronisk sykdom, og som trenger hjelp til å endre levevaner og til å mestre livet med sykdom og plager.
Til søknaden
I kommunens søknad til fylkeskommunen må det beskrives tydelig hvordan tildelingskriteriene i regelverket skal oppfylles.
Ubrukte midler som søkes overført fra et år til et annet synliggjøres i rapportering for det gjeldende år. I tillegg må ubrukte midler synliggjøres i søknad for det påfølgende år.
Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den vedkommende har delegert myndighet til.
Helsedirektoratets standardvilkår for tilskudd
Rapportering
Vedtaksbrevet (brev om innvilgelse av tilskudd) gir informasjon om rapporteringskrav.
Ubrukte midler som søkes overført fra et år til et annet synliggjøres i rapportering for det gjeldende år. I tillegg må ubrukte midler synliggjøres i søknad for det påfølgende år.
Søkere som får støtte fra Buskerud fylkeskommune i 2024, skal rapportere innen 1. mars 2025.
Bruk mal for rapportering under.
RAPPORTSKJEMA (DOCX, 58 kB)
Rapportering for 2023 fra kommuner i Buskerud sendes: post@bfk.no
Kontakt
Frøydis Lislevatn
Rådgiver samfunn og folkehelse
E-post: froydisli@bfk.no