Tilskuddsordningen er et samarbeid mellom Seksjon for Kulturarv og Seksjon for Næring og Klima.
Formålet med tilskuddsordningen er å tilrettelegge for bred verdiskaping i skjæringsfeltet næring og kulturarv. Det betyr at ordningen skal ha positive langsiktige effekter på områder som forvaltning av kulturarv og naturarv, mobilisering og engasjement i lokalbefolkningen, økt kunnskap, ferdigheter og kompetanse, i tillegg økonomisk verdiskaping.
- Kommuner, regionråd, organisasjoner og institusjoner
- Destinasjonsselskap og organisasjoner med destinasjonsfunksjon
- Det gis ikke tilskudd til enkeltbedrifter alene, men enkeltbedrifter kan inngå i prosjekter og være prosjekteier/søker om andre partnere deltar.
- Søker må være en juridisk enhet.
I utgangspunktet skal søker ha tilholdssted i Buskerud. Søkere utenfor fylket har likevel mulighet for å søke dersom en betydelig del av aktivitetene i prosjektet er rettet mot bedrifter i Buskerud eller foregår i Buskerud.
- Prosjektet skal treffe formålet med ordningen.
- Behovet for prosjektet skal være beskrevet i søknaden og avklart med målgruppen for prosjektet.
- Prosjektet skal gi positive langsiktige effekter på områder som forvaltning av kultur- og naturarven, mobilisering og engasjement i lokalbefolkningen, økt kunnskap, ferdigheter og/eller kompetanse, mv.
- Prosjektets mål, delmål og langsiktige effekter skal være tydelig beskrevet
Prosjektet skal ha regionalt eller lokalt nedslagsfelt. Samarbeid mellom aktører fra ulike sektorer og/eller geografisk samarbeid over kommune- og regionsgrenser er en fordel, men ikke et krav.
- Prosjektet skal være forankret hos samarbeidspartnerne. Bekreftelse på samarbeid må foreligge i samarbeidsprosjekter, og skal legges ved søknaden. Partenes bidrag i prosjektet må synliggjøres i aktiviteter og finansiering.
Det gis ikke støtte til
- Utgifter til ordinær drift
- Fysiske investeringer
- Nettsteder, salgsportaler og/eller apper
- Tiltak som er iverksatt eller sluttført på søknadstidspunktet
Oppstart av prosjektet før fylkeskommunal bevilgning eventuelt gis, skjer helt og fullt på søkerens eget ansvar. Prosjekter som har negativ klimapåvirkning støttes ikke
- Prosjekt skal være definert som enten forprosjekt eller hovedprosjekt. Dersom prosjektet bygger videre på tidligere gjennomførte aktiviteter/prosjekt skal dette fremgå av søknaden
- Tilskuddsandel for støtteordningen er normalt satt til inntil 50 % av godkjente prosjektkostnader, eller oppad begrenset til inntil 500 000 kr for et hovedprosjekt eller 200 000 kr for et forprosjekt
- Prosjektplan skal vise sammenheng mellom behov, mål, aktiviteter og resultater.
- Det skal være sammenheng mellom kostnader og aktivitetene i prosjektet.
- Prosjekteier må ha kapasitet, kompetanse og økonomi til å gjennomføre prosjektet i henhold til plan.
- Prosjekteier skal ha en plan for hvordan resultatet fra prosjektet deles til andre
Søknader som er innsendt innen frist vil bli vurdert samlet i et administrativt panel. Tildelingen av midler besluttes av Hovedutvalg for Kultur, idrett og folkehelse og Hovedutvalg for næring og innovasjon etter fullmakt, eller den som har fått delegert myndighet av denne. Forventet behandlingstid av søknad er 6-8 uker etter utløpt frist, med forbehold.
Tildelingen kan maksimalt utgjøre 50% av godkjente prosentkostnader. Dersom rapporten viser at det reviderte regnskapet er lavere enn budsjettert kan tilskuddet bli avkortet.
Man kan be om inntil 75% av innvilget beløp gjennom en delutbetaling i Regionalforvaltning. Resterende beløp blir holdt igjen til sluttrapport er sendt inn og godkjent.
Rapport og regnskap
- Det skal sendes inn rapport og regnskap for bruk av tilskuddet senest to måneder etter prosjektets sluttdato. Dersom man ser at prosjektet er forsinket skal det søkes om prosjektutsettelse
- Ved egeninnsats som finansiering må timeantall og timesatser knyttes til person og aktiviteter i prosjektet, samt hvilken organisasjon som skal utføre oppgavene i prosjektet
- Det er krav om føring og revisjon av regnskap for tiltaket. For tildelinger under 200 000 kroner skal sluttregnskapet være kontrollert og signert av noen som ikke har vært delaktig i prosjektet
- For tildelinger på 200 000 kroner eller mer er det krav om autorisert revisor. Unntatt fra dette kravet er virksomheter som bruker kommunerevisjon eller annet offentlig revisjonsorgan
Fylkeskommunen kan kreve at tilskudd skal tilbakebetales dersom
- Tiltak i søknaden blir endret uten godkjenning fra fylkeskommunen
- Dersom søker gir ufullstendig eller feilaktig opplysninger i søknaden og dette fører til at tilskuddet blir utbetalt på feil eller mangelfullt grunnlag
- Dersom fylkeskommunen utbetaler feil beløp skal det som er utbetalt for mye betales tilbake.
Buskerud fylkeskommune kan gjennomføre kontroll om at vilkårene for tilskudd etter ordningen er oppfylt. Søker plikter å kunne legge fram alle opplysninger som er nødvendig for at fylkeskommunen kan gjennomføre en eventuell kontroll.
Søker har mulighet til å klage på vedtaket som fattes, jf. forvaltningslovens kapittel IV. Klageinstansen er Klagenemnda i Buskerud fylkeskommune. Klagen sendes til Buskerud fylkeskommune på epost post@bfk.no, eller i brev til Buskerud fylkeskommune, Postboks 3563, 3007 Drammen.
Frist for å klage er 3 uker fra den datoen du har mottatt beskjed om vedtaket. Søker kan også be om å få se sakens dokumenter, jf. forvaltningsloven paragraf 18 og 19.
Ordningen ble evaluert av Agenda Kaupang i 2022 etter oppdrag fra Viken fylkeskommune.
Oslo Met/NIBR gjennomførte et følgeforskningsoppdrag på vegne av Viken fylkeskommune med sikte på å forbedre tilskuddsordningen. Denne rapporten ble presentert desember 2023.