Buskerud innfører fritt skolevalg

Når elevene i Buskerud søker seg til videregående opplæring neste år, kan de søke fritt blant skoler og utdanningsprogram i hele fylket. Fylkestinget har nå vedtatt at det blir fritt skolevalg i Buskerud, og hvilket opplæringstilbud elevene får for skoleåret 2024/25.

Mann i dress på talerstol - Klikk for stort bildeSimen Murud (H), leder for hovedutvalg for opplæring, la saken frem i fylkestinget. Carsten Øhrn, Buskerud fylkeskommune

Inntaksordningene definerer hvordan fylkeskommunen skal gjennomføre inntaket av søkere til de videregående skolene. Da fylkestinget var samlet i Drammen 13. desember valgte flertallet å gå bort fra nærskoleordningen.

Nærskoleordningen ble innført av Viken fylkeskommune, og innebærer at søkere har prioritet til plass ved skolen som ligger nærmest deres postnummer. Med denne modellen har det vært nærskolens tilbud som bestemmer mulighetene for å få ønsket programfag.

Ny inntaksordning: Fritt skolevalg

Med fritt skolevalg kan alle elever søke seg til det skolen eller utdanningsprogram de ønsker, på tvers av geografi. Man kan også søke seg til den skolen de lokalt og trafikkmessig har en tilknytning til, uavhengig av postnummer. Man konkurrerer på grunnlag av karakter fra grunnskolen, Vg1 eller Vg2.

Det var flertallet ved Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Krf, INP og Pensjonistpartiet som stemte for fritt skolevalg, mens opposisjonen ved Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG, SV og Rødt ville beholde nærskoleordningen. 

– Fylkestinget har nå vedtatt en ny inntaksordning for Buskerud, som gir elevene større valgfrihet til å søke den skolen man ønsker, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen. 

– Så vet vi også at de aller fleste ønsker å komme inn på den skolen som er nær der man bor. Dem skal vi også ta vare på. Derfor skal hovedutvalget jobbe videre med å finne et godt system som sikrer at elevene ikke får for lang reisetid til skolen.  

Opplæringstilbudet for 2024/25 vedtatt 

Fylkestinget vedtok enstemmig forslaget til opplæringstilbud for skoleåret 2024-25, som har 9017 plasser fordelt på 419 klasser. For å komme i mål med budsjett for 2024 og økonomiplan for 2024-2027, har det også her vært behov for noen nedjusteringer.

For skoleåret 2024/25 er det kuttet ressurser til totalt fem klasser i hele fylket. Dette er gjort ved å redusere skoletilbudet ved skoler hvor den ledige kapasiteten har vært for høy. Det er per i dag opp mot 700 ledige plasser i Buskerud, og det er ønskelig å utnytte kapasiteten enda bedre.

En av tilbudene det har vært mye oppmerksomhet rundt, dramalinjen ved Gol videregående skole, ble grunnet svært få søkere over tid foreslått avviklet. Fylkestinget vedtok at man i dialog med regionrådet i Hallingdal isteden skal se på mulighet for etablering av studieprogrammet Kunst, design og arkitektur ved Gol videregående skole, for å sikre et kreativt fagtilbud i regionen. 

Se hvilke udanningsprogram som tilbys på vilbli.no

Det totale opplæringstilbudet for 2024/25 blir publisert på nettsiden vilbli.no. Tilbudet justeres etter søknadsfristen 1. mars, slik at alle søkerne kan få oppfylt retten sin til plass ved en av tre ønskede opplæringsprogram. 

Til toppen