Fylkestinget på Modum Bad. Foran fv: Fylkesordfører Tore O. Hansen, direktør Kari-Jussie Lønning og ordfører i Modum, Sunni Grøndahl Aamodt.
Unni Tobiassen Lie / Modum Bad
– Buskerud fylkeskommune skal bidra til samfunnsutvikling i hele fylket. Samfunnsoppdraget omfatter blant annet blant annet opplæring, samferdsel, folkehelse, kultur, idrett, frivillighet og næringsutvikling. Derfor er det viktig for fylkespolitikerne å bli kjent med de ulike regionene i Buskerud, med de muligheter og utfordringer som finnes, sier fylkeskommunedirektør Jan Sivert Jøsendal.
Stolt ordfører tok imot gjestene
På Modum ble gjestene tatt godt imot av ordfører Sunni Grøndahl Aamodt (Sp). Kommunen hadde lagt opp til et variert program, der fylkestinget fikk møte hjørnestensbedrifter og besøke anerkjente institusjoner som Vikersund Hoppsenter, Modum Bad og Blåfarveværket.
Sunni Grøndahl Aamodt
Buskerud fylkeskommune
– Det er utrolig hyggelig å få fylkestinget hit på denne runden. Vi har mye å være stolte av i kommunen vår, og mange flotte virksomheter som vi gjerne viser frem. Det er jo klart at vi kunne vist og fortalt mye mer, men jeg tror vi har fått til et variert program innenfor de rammene vi hadde, sier hun.
Grøndahl Aamodt ser frem til det videre samarbeidet med fylkeskommunen. Personlig er hun svært glad for at Buskerud er tilbake, og mener det gir nye muligheter for samarbeid når fylket ikke er så stort.
– Det er veldig positivt at vi kan møtes og styrke samarbeidet mellom kommunene i Buskerud og fylkeskommunen. Særlig gjelder dette på områder som inkludering og utenforskap, opplæring og næringsutvikling. Det områder vi alle er enige om at er viktige!
Næringsliv, idrett og frivillighet på Vikersund hoppsenter
Besøket startet onsdag 28. august på Vikersund Hoppsenter. Her fikk fylkespolitikerne møte representanter fra både hoppsenteret og virksomhetene Infra Group, Splitkon og Kuniko. På agendaen var blant annet Fremtidens skole, et alternativt opplæringstilbud til skoletrøtt ungdom. Men møtet handlet også om behovet for arbeidskraft, næringsutvikling, entreprenørskap og innovasjon i hele regionen.
– Økonomisk verdiskaping og at næringslivet utvikler seg positivt, bidrar også stort til samfunnets velferd. Ikke bare gjennom inntekter til statskassa, men også gjennom arbeidsplasser og annen positiv utvikling i lokalsamfunnene, sa Bente Bjerknes, fylkesdirektør for Kultur, næring og klima i sin innledning.
– Målet er vekst i hele regionen, og at sysselsettingen er høy. Det er viktig for å hindre utenforskap, og her har vi som dere vet noen utfordringer. Bedriftenes stemme er viktig å høre for å forstå hvor skoen trykker, hva fylkeskommunen kan bidra med på områder som kompetanse, samferdsel, forskning og utvikling.
Fylkesdiretør Bente Bjerknes, og fylkesdirektør for Opplæring og kompetanse Jan Helge Atterås
Johanne Reiersrud / Buskerud fylkeskommune
Folkehelse, kultur- og reiseliv
På Modum Bad fikk politikerne fikk høre om en privat, ideell institusjon med et omfattende behandlingstilbud innen psykisk helse. Modum Bad er også en betydelig arbeidsplass i regionen, og et nasjonalt og internasjonalt anerkjent forsknings- og kompetansemiljø. Fylkeskommunen samarbeider blant annet med Modum Bad og Modum kommune om et folkehelseprosjekt rettet mot ungdom.
Kultur- og reiselivsaktøren Blåfarveværket, som Buskerud fylkeskommune også har et samarbeid med, var siste stopp på reisen. Politikerne lot seg imponere av arbeidet som har blitt lagt ned, som har gjort destinasjonen til et av Norges meste besøkte museer, med rundt 200 000 besøkende hver sommer. Anlegget består både av koboltgruver, kunst- og museumsutstillinger.
I glasshytta på Blaafarveværket fikk fylkestinget høre fra grunnlegger, administrerende og kunstnerisk direktør Tone Sinding Steinsvik.
Johanne Reiersrud/ Buskerud fylkeskommune
Fornøyde fylkestingspolitikere
Fylketingsrepresentant Tonje Enersen (Ap) var godt fornøyd med dagen.
– Det har vært en veldig fin dag! Jeg har vært på flere av stedene før, men det er en helt annen opplevelse når vi samtidig treffer menneskene og ildsjelene bak.
Hun mener det er viktig for politikerne med denne typen besøk.
– Vi er valgt for å gjøre gode beslutninger for hele fylket, derfor er det viktig at vi blir godt kjent med steder og institusjoner utenfor området vi selv bor. Det er ikke alt man kan lese seg til i saksdokumenter.
Tonje Enersen (i midten) og flere fylkestingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet.
Johanne Reiersrud / Buskerud fylkeskommune
Simen Murud (H), var også svært begeistret.
– Dette har vært utrolig lærerikt! Jeg har lært mye mer om hvordan fylkeskommunen spiller en viktig rolle i utviklingen av kommunen, og det er viktig for det videre arbeidet som fylkespolitiker.
– Selv er jeg er spesielt opptatt av skole og hvordan fylket kan gi et best mulig opplæringstilbud. Da har det vært spesielt interessant å få høre mer om Vikersund-prosjektet, og hva som er næringslivets behov for arbeidskraft og kompetanse fremover.
Simen Murud (i midten foran), her ved inngangen til koboltgruvene.
Inger Kammerud