Går mot rekord-sesong for metallsøkerfunn

Privat bruk av metallsøker har økt mye de siste årene.  – Det ligger garantert minner i bakken under oss. 

Bilde av mann som bruker metallsøker. - Klikk for stort bildeSøk med metallsøker på Sem i Øvre Eiker. Et område der det er gjort mange funn som førte til en større arkeologisk utgraving i 2023. Gaute Reitan / Buskerud fylkeskommune

Å finne en oldsak – en mynt, en draktspenne eller kanskje til og med et sverd fra vikingtiden – er spennende i seg selv, litt som å få en storfisk på kroken. 

– Mange gamle gjenstander kan ligge bare 20 cm under bakken, og funn kan gi oss mengder av ny kunnskap om vår felles historie, sier arkeolog Gaute Reitan i Buskerud fylkeskommune.

Buskerud er et fylke som har en rikt forhistorie med et variert landskap fra fjord til fjell. Nå er våren i full anmarsj og det er klart for en ny sesong med metallsøk.

Reitan forklarer at metallsøking hvert år fører til nye funn av gjenstander som er viktige for forskning, formidling og forvaltning.

– Privat bruk av metallsøker har økt mye de siste årene. Dermed har også antall funn økt og det svært gledelig for oss som jobber med dette til daglig, men ikke minst for å forstå vår forhistorie, fortsetter arkeologen.

Verdifulle gjenstander

Bilde av ryggknappspenne - Klikk for stort bildeDel av en såkalt ryggknappspenne fra 600-tallet. Trolig har spennen vært prydet med en granat (en rødlig halvedelstein) i den runde enden nærmest. Funnet ved metallsøk organisert av fylkeskommunen i samarbeid med Kulturhistorisk museum/UiO og Rygene detektorklubb i Øvre Eiker våren 2023. Gaute Reitan / Buskerud fylkeskommune

– Det som slår meg hver eneste gang, er å se hvilket fantastisk håndverk som ligger bak mange av gjenstandene som ble produsert for opp mot 2000 år siden, sier arkeologen.

Ryggknappspennen i bildet over ble funnet på Sem i Øvre Eiker. Dette området er kjent som et rik og viktig miljø gjennom jern- og middelalderen.

Hver enkelt gjenstand representerer en potensielt viktig prikk på det arkeologiske kartet.

– Kan man kjøpe en metalldetektor og så søke hvor man vil?

– Nei, det er ikke helt rett fram. Du må forholde deg til noen regler når du søker i landskapet. Det er for eksempel ikke lov til å søke på kjente gravfelt, og du må ha tillatelse fra grunneier, sier Reitan.

– Vi ser tydelig at mange i metallsøkermiljøet er svært kunnskapsrike, og det fins grupper og sider på for eksempel Facebook, hvor miljøet deler bilder og bidrar med typebestemming og datering av gjenstander, sier arkeologen.

Funnet en gjenstand?

Bilde av arkeolog Gaute Reitan - Klikk for stort bildeArkeolog Gaute Reitan viser fram noen av de verdifulle funnene som er kommet inn til fylkeskommunen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Har du funnet en steinøks, en gammel mynt eller et smykke – ta kontakt med fylkeskommunen. 

Du er pliktig til å melde fra til fylkeskommunen hvis du har funnet:

  • Gjenstander fra før 1537
  • Mynter fra før 1650

– Det er vår felles nasjonale kulturarv som tilhører fellesskapet. Det er derfor viktig at slike funn leveres fylkeskommunen, sier han.

Fylkeskommunen leverer dem så inn til Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo (tidl. Oldsaksamlingen). Der vil gjenstandene konserveres og oppbevares trygt, samtidig som de blir tilgjengeliggjort digitalt med foto og alle tilhørende opplysninger. 

– Siden det er vanskelig å si eksakt når ting er fra - før eller etter 1537 - kan du ta kontakt med oss så hjelper vi deg, sier Reitan.

Kontakt fylkeskommunen på epost: funnmottak.kulturarv@bfk.no

Fortell oss om funnet

Han understreker at dersom du finner en gammel gjenstand i bakken, skal du ikke grave videre. Du skal heller ikke vaske eller rense funnet. 

Husk at ting som har ligget i bakken i lang tid, lett kan gå i stykker, så vær forsiktig!

– Det er viktig at du kan fortelle oss om hvordan du gjorde funnet, og nøyaktig hvor funnet ble gjort.

Les også: Retningslinjer for metallsøking

Bruk av metallsøker

  • Privat bruk av metallsøker er tillatt i Norge.
  • Som metallsøker har du en plikt til å sette deg inn i lover og regler som er relevante for aktiviteten.
  • Særlig kulturminneloven har regler som får betydning for forholdet mellom metallsøking og automatisk fredede kulturminner.