Handlingsprogram for samferdsel 2026–2029: Slik skal vi jobbe med samferdsel de neste årene

Tirsdag vedtok fylkestinget Handlingsprogram for samferdsel 20262029, og med det er kursen for fylkets samferdselsprioriteringer staket ut for de neste årene.

En sammenstilling av fire bilder. Et bilde av en buss, et av veiarbeid, et av en syklist og et av buss - Klikk for stort bildeBuskerud fylkeskommune legger forslag til Handlingsprogram for samferdsel 2026–2029 ut på høring Morten Brakestad, Ilona Stelzl, Carsten Øhrn

Buskerud fylkeskommune bruker litt over en milliard kroner i året på samferdsel.

 Behandlingen i tirsdagens fylkesting viser en stor tverrpolitisk enighet og eierskap til de prioriteringene som gjøres innenfor samferdselsområdet.

– Jeg er så stolt av dette dokumentet som vi legger frem i dag. Ikke bare innholdet, men prosessen vi har hatt. Vi har vært på reise, både geografisk og politisk. Regionene og kommunene har kommet med sine prioriteringer, og det har gjort jobben vår enklere, sa leder av hovedutvalget for samferdsel, Christopher Amundsen Wand (H) til fylkestinget.

Jeg vil benytte anledningen til å takke administrasjonen for et imponerende arbeid

En mann på en talerstol - Klikk for stort bildeleder av hovedutvalget for samferdsel, Christopher Amundsen Wand, roste politikerkolleger, administrasjonen og alle som har bidratt til handlingsprogrammet. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

–Dette er et dokument som er lokalt forankret, men med et regionalt blikk. Et dokument vi som samferdselspolitikere har fått eierskap til, sa hovedutvalgslederen, og fortsatte

– .Jeg vil benytte anledningen til å takke administrasjonen for et imponerende arbeid, samt alle kommuner, regionråd og alle andre som har bidratt inn i prosessen. 

En prioriteringsliste, ikke en ønskeliste

Innspillene som har kommet inn til handlingsprogrammet, hele 26 i tallet, er nøye vurdert og kommentert. Gjennomgangen viser at nesten alle kommunene har spilt inn behov for gang- og sykkelveiprosjekter i sin kommune.

Dette er et dokument som er lokalt forankret, men med et regionalt blikk.

I handlingsplandokumentet er det spesielt to tabeller det ble en del diskusjon rundt i fylkestingssalen. Den ene tabellen viser prosjekter fylkeskommunen ønsker å starte bygging av, eller planlegge for bygging av, i perioden 2026 til 2029. Den andre tabellen viser prosjekter til avklaring i samme periode.

Under behandlingen i fylkestinget kom det forslag om nye prosjekter inn i disse tabellene, blant annet ny Svelvikvei, gang- og sykkelveiprosjekt langs fylkesvei 2884 i Ringerike og gangvei mellom Brattåker og Djupedalen på fylkesvei 50. Samtlige ble stemt ned under avstemningen.

– Prosjektene som er nevnt i handlingsprogrammet er ikke en ønskeliste. Det er prosjekter vi prioriterer ut fra behov, midler og ønsker fra kommunene. Vi må prioritere knallhardt, sa Wand, før han muntert la til at fylkestinget er mer enn velkommen til å bevilge mer penger til samferdsel.

En dame på en talerstol - Klikk for stort bildemedlem av hovedutvalget for samferdsel, Tove Enersen (Ap) på talerstolen under fylkestingets behandlingen av Handlingsprogram for samferdsel 2026 – 2029 Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Det at enkelte prosjekter ikke er inkludert i tabellene over investeringsprosjekter, betyr ikke at de ikke har blitt vurdert eller at de anses som unødvendige, sa Tonje Enersen (Ap).

–Det handler om at vi må prioritere, og det gjør vi ikke ved å tilføre flere prosjekter. De prosjektene som nå ligger inne, er de som vi ser som realistiske å finansiere og gjennomføre. Alle foreslåtte strekninger er viktige og langt fra glemt.  

Vi må tenke nytt

I Handlingsprogrammet 2026–2029 er det fokus på å få mest mulig ut av hver veikrone, noe som innebærer å jobbe mer målrettet.

En traktor med redskap på en vei - Klikk for stort bildeKantslått på fylkesvei 287 Bente Espeseth / Buskerud fylkeskommune

Et eksempel er innføring av nye kontraktsformer for drift og vedlikehold, der flere oppgaver går fra å ligge hos driftsentreprenøren, til å ligge hos administrasjonen i fylkeskommunen. Målet er en tettere oppfølgning og bedre økonomisk styring med drift og vedlikehold av fylkesveiene våre.

Vi må også tenker mer målrettet når vi skal sette i gang nye utbyggingsprosjekter.

– Vi må tenke nytt når vi skal bygge for eksempel nye gang- og sykkelveier. Vi skal bygge mer, men kanskje ikke større. Vi skal bygge smartere, og ha fokus på minst mulig beslag av arealer, sa Wand.

Han fikk støtte av Senterpartiets Tine Norman, som mente det er viktig å tenke alternativt for å få ned kostnadene. Norman trakk også frem viktigheten av å samarbeide tett med kommunene og næringslivet, og trakk frem eksempelet fra Flesberg kommune. Der har det vært et samarbeid mellom kommunen og næringslivet for å bygge en enklere type gang- og sykkelvei. 

Ros til administrasjonen

Mange av de som tok ordet under behandlingen roste den solide og grundige jobben administrasjonen har gjort i å få på plass dette handlingsprogrammet. Politikerne har også vært tett på under hele prosessen, og flere av fylkets samferdselspolitikere ga uttrykk for at de føler et spesielt eierskap til dokumentet, nettopp fordi de har blitt involvert i alle ledd og vært tett på prosessen hele veien.

Hva er et handlingsprogram?

Et handlingsprogram er et styringsdokument og et prioriteringsdokument for fylkeskommunens ansvar på samferdselsområdet.  Det forteller hva fylkeskommunen skal gjøre innenfor samferdselsområdet de fire neste årene. Det inneholder alt fra overordnede mål for samferdselsområdet, til konkrete tiltak. Handlingsprogrammet er knyttet opp mot økonomiplanen for Buskerud fylkeskommune.