Inviterte bedrifter til speed-intervjuer med nye lærlinger

Lier videregående tar kreative grep for å hjelpe elevene å få læreplass i bedrift. Forrige uke møtte 19 virksomheter opp til «speedkveld» og intervjuer med elevene.

To personer ved bord - Klikk for stort bildeLærerne Ranveig Lysne Ervik (t.v.) og Marianne Garmann Dahle tok godt i mot både bedrifter, elever og foreldre. Lier videregående skole

Det var nærmere 90 elever, foresatte og bedrifter fra næringen som møttes til speedkveld på Lier videregående skole. Her fikk bedriftene både presentere seg for elever og foresatte, og mulighet til å intervjue mange potensielle lærlinger i løpet av samme kveld.

Trenger læreplass fra første skoleår

Elevene som deltok denne kvelden, har søkt det som kalles 4-årig dobbeltkompetanseløp. Dette tilbys innenfor studieretningene Helse- og oppvekstfag og Salg, service og reiseliv. Etter fire år i videregående skole får elevene både fagbrev og studiekompetanse.

– Dette er en forutsetning for å få plass på dette utdanningsløpet at elevene får en læreplass, forteller rektor Cathrine Borge Bolle.

Derfor ønsker skolen å bidra til at elevene så tidlig som mulig får en avtale med en av deres samarbeidsbedrifter.

– Det er viktig for både elev og bedrift at de har en godt «match» helt fra starten av, da de skal jobbe tett og godt sammen alle de 4 årene ungdommen er elev på Lier.  Å invitere til speed-intervju har vist seg å være en hyggelig, effektiv og vellykket måte å koble elev og bedrift på, sier hun.

kvinne snakker i klasserom - Klikk for stort bildeRektor Cathrine Borge Bolle ønsket velkommen og fortalte litt om skolens virksomhet. Lier videregående skole

Gruppeintervjuer på 20 minutter hver

Kvelden startet med at rektor Cathrine Borge Bolle ønsker velkommen og fortalte litt om skolen, før bedriftene selv presenterte seg for foreldre og elever. Deretter begynte selve intervjuene. 

Under en speedkveld blir elevene fordelt og intervjuet gruppevis gjennom speedintervjuer på 20 minutter hver. Etter intervjuene går elevene videre til neste bedrift som de er satt opp til intervjuer hos.

– Elevene får ikke mye tid på å presentere seg, så de må være presise og fokuserte i møte med mulig lærebedrift. Bedriften på sin side får møte mange aktuelle kandidater på kort tid, og sjansen for at rette elev treffer riktig bedrift øker når vi gjør det på denne måten.  At de gjør det i grupper, gir fine rammer for begge parter, sier rektor.

Bedrifter som var med denne kvelden var Lier Kommune, Drammen Kommune, Øvre Eiker Kommune, Villa Skaar Sylling, Kirkens Bymisjon, Quality River Station Hotel, Scandic Hotels, Elkjøp Sandvika, syv ulike Meny butikker, Anton Sport, McDonalds, Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Buskerud Fylkeskommune.