Kommunalkomiteen møtte ordførere i Buskerud: – Det gjorde inntrykk

Blikk på Buskerud: Stortingets kommunal- og forvaltningskomité er på todagers besøk.

Kommunal- og forvaltningskomiteen møtte et knippe ordførere mandag formiddag. Fra venstre: Kirsti Beate Ward (komitèråd), Birgit Oline Kjerstad (SV), Terje Sørvik (Ap), Tobias Drevland Lund (R), Lise Christoffersen (Ap), Siri Gåsemyr Staalesen (Ap), Heidi Greni (Sp), Sverre Myrli (Ap), Adrian Tollefsen (ordfører Øvre Eiker), Anne Kristine Linnestad (H), Kjetil Kivle (ordfører Lier), Line Spiten (ordfører Kongsberg), Oda Bakke Fosen (ordfører Flesberg), Kjersti Walter (helse- og omsorgssjef i Flesberg), Vebjørn Aa. Seljord (ordfører i Sigdal), Kathrine Kleveland (Sp) og fylkesordfører Tore Opdal Hansen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

– Buskerud er et veldig mangfoldig fylke, og vi ser fram til å få innblikk i situasjonen både i de mindre kommunene og i en av landets største kommuner, Drammen, og de utfordringene som er der, sier Sverre Myrli (Ap), leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Komiteen er denne uka på et todagers besøk i Buskerud. 

Mandag 24. mars ble bussen med stortingspolitikerne ønsket velkommen til Buskerud ved Kjellstad i Lier av fylkesordfører Tore Opdal Hansen (H) og ordførerne i Lier og Drammen.

– Vi setter stor pris på at kommunalkomiteen besøker oss slik at de med egne øyne kan se og bli kjent med utfordringene i fylket vårt, sier fylkesordføreren.

– Fylkeskommunen skal levere gode tjenester til innbyggerne våre tross trang økonomi. Det er viktig at komiteen tar med seg budskapet om skjevhetene i inntektsfordelingsmodellen tilbake til stortinget, fortsetter han.

– Vi gjorde tydelig rede for hvor negativt det slår ut når sosiodemografiske utfordringer ikke er med i modellen. Det er det viktig at Stortinget gjør noe med når den skal evalueres i 2027, understreker fylkesordføreren.

Møtte engasjerte ordførere

Komitèmedlem, og tidligere ordfører i Drammen, Lise Christoffersen, var engasjert i møte med lokalpolitikerne i fylkestingssalen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

I fylkeshuset fikk komitemedlemmene møte et knippe ordførere fra Buskerud og medlemmer i fylkesutvalget. I tillegg deltok Husbanken som orienterte om boligmarkedet i fylket.

Det er høy sentraliseringsgrad i Drammens-regionen, men samtidig mange distriktskommuner. Hvilke utfordringer skaper det i inntektssystemet? ble diskutert i møtet.

– Situasjonen i Buskerud reflekterer situasjonen i resten av landet. Pressområdene har spesielle utfordringer i leiemarkedet og distriktskommunene har generelle utfordringer med lav bygging og vanskelig å få tilrettelagt boliger for alle, sier Jan Hjelle, administrerende direktør i Husbanken. 

Husbanken har hovedkontor i Drammen og regionkontorer flere steder i landet.

Videre presenterte ordfører i Kongsberg kommune, Line Spiten (H), Kongsbergregionen, ordfører i Øvre Eiker kommune, Adrian W. Kjølø Tollefsen (H) presenterte Drammensregionen og ordfører i Lier kommune, Kjetil Kivle (H), redegjorde videre for utviklingen av sin kommune.

Ressurskrevende tjenester

Komitemedlemmene fikk høre fra engasjerte ordførere om hvordan de opplever kommunehverdagen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Ordfører i Flesberg kommune, Oda Fosen (H) og helse- og omsorgssjef Kjersti Walter, var særlig opptatt av utfordringer knyttet til ressurskrevende tjenester, og det gjorde inntrykk hos komitéleder Myrli.

– Det er absolutt tankevekkende. Og det er kanskje noe av det vanskeligste dilemmaene vi står overfor i det moderne velferdssamfunnet. 

– Vi har rettighetsfesta mer og mer, og det har vært ønskelig - vi vil at innbyggerne skal ha et godt tjenestetilbud. Så oppfattes det av kommunene som veldig detaljstyring og lite handlingsrom. Det er et stor tema som vi diskuterer - samspillet mellom staten og kommunene, men her fikk vi det veldig eksemplifisert, og det gjorde inntrykk, sier Sverre Myrli.

– Hva gjør du med dette videre?

– Dette tar vi med oss. Det er nå et tverrpolitisk enighet på Stortinget at regjeringen skal igangsette et arbeid for å se på det som kalles styringstrykket, fortsetter Myrli.

– Enhver kommune som skal drive utvikling og tenke framover, må ha et visst handlingsrom og ikke bare levere tjenester som staten har bestemt til hver minste detalj, sier Myrli.

De må ha et visst handlingsrom og ikke bare levere tjenester som staten har bestemt til hver minste detalj.

– Så du forstår godt kommunene?

– Absolutt, avslutter Sverre Myrli.   

Todagers-besøket til kommunalkomiteen fortsetter tirsdag i Hallingdal før det avsluttes i Ringerike tirsdag ettermiddag.

Ordfører i Kongsberg, Line Spiten, presenterte kommunen og Kongsbergregionen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune