Kongsberg 400 år: - Sølvet har lagt grunnlaget for den fantastiske industrien vi har

Bilde av Line Spiten og Tore Opdal Hansen - Klikk for stort bildeOver 11 kilo veier den vakreste sølvskatten som ble funnet i 1947. Ordfører Line Spiten viser stolt fram sølvet til fylkesordfører Tore Opdal Hansen. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Kongsberg 400 år: Onsdag kveld var flere tusen innbyggerne samlet til en mektig og storslagen åpningsseremoni på Kirketorget.

Her fikk de servert en historisk reise i fortid-nåtid-fremtid gjennom spektakulær teknologi sammen med lokale krefter på scenen.

– Gratulerer med jubileet! Kongsberg har en fantastisk spennende historie som by. Den strekker seg 400 år tilbake i tid, så de har mye å være stolt av. Jeg skjønner godt at de skal feire året gjennom, sier fylkesordfører Tore Opdal Hansen som fulgte showet på Kirketorget.

Kongsberg 400 år - åpningssermoni på Kirketorget

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde

Norges neste største by

Kongsberg by er bygget på sølv etter funnet for 400 år siden. Byen, som i en tid var Norges nest største, hadde 4000 menn i arbeid i gruvene. Og i gruvene fant de store sølvskatter.

Noen av disse funnene fikk fylkesordføreren se på nært hold onsdag ettermiddag sammen med ordfører Line Spiten. 

Sølvskattene ligger trygt bevart i låste glassmontere på Norsk Bergverksmuseum.

– Vi har sølv i fylkesvåpenet vårt i Buskerud og det viser til driften her på Kongsberg. Sølvet har hatt en enorm betydning for byen, fortsetter Opdal Hansen.

– Ja, sølvet har lagt grunnlaget for den fantastiske industrien vi har her i dag, sier ordfører Line Spiten.

Bilde av en sølvstein. - Klikk for stort bildeNorsk Bergverksmuseum har verdens største samling av trådsølv utstilt på museet. Her en av de vakreste på over 11 kilo. Carsten Øhrn / Buskerud fylkeskommune

Kongsberg Sølvverk var blant Europas største

Det er en høstdag i 1623 at kong Christian 4. får beskjed om sølvfunnet som er gjort på Kongsberg.

Hans stattholder i Norge setter i gang Sølvverket, og i 1624 blir Sølvverket på Kongsberg formelt opprettet ved kongelig resolusjon.

Sølvverket var et av de største i Europa med 1000 kilometer gruveganger.

Etter 335 år med bergverksdrift på Kongsberg ble det siste sølvet smeltet i 1958. Totalt ble det utvunnet 1.350 tonn sølv. 

Kongsberg Sølvverk er nå fredet som kulturmiljø.

Fra mørke gruveganger til moderne industri

Bilde av Kongsberg Teknologipark - Klikk for stort bildeI dag består Kongsberg Teknologipark av ca 40 bedrifter som til sammen har 5.600 ansatte, er representert i over 40 land og har en samlet omsetning på omkring 40 milliarder kroner. Kongsberg Teknologipark

– Sølvet har betydd alt. Det var da det ble etablert industri her for første gang, og det var da man hentet folk fra andre steder i verden og fikk tak i teknologi og kunnskap. Dette har vi hatt med oss og det har preget oss i 400 år, sier ordfører Line Spiten.

I Kongsberg skapes ny og avansert teknologi lokalt, hvor kunnskapen og mange av menneskene hentes globalt.

Det var tyske ingeniører som kom til byen og etablerte Bergseminaret.

Bergseminaret ble ett av Norges første høyere læresteder og gjorde at de fikk et kunnskaps- og kompetansemiljø.

– Teknologien har vært her helt siden sølvverksindustrien og det er jo det som har fulgt oss hele veien frem til kongsbergindustrien og forsvarsindustrien som vi har her i dag, sier Spiten.

– I Kongsberg skapes ny og avansert teknologi lokalt, hvor kunnskapen og mange av menneskene hentes globalt, sier hun.

– Hvordan vil du si at Kongsberg står i dag?

– Vi har et fantastisk utgangspunkt her i Kongsberg med denne stolte historien. Det er mennesker som evner å se etter nye løsninger, omstiller seg og ser fremover. Vi opplever en stor vekst i industrien vår nå, sier ordføreren.

– Kongsberg har greid å omstille seg gjennom flere viktige epoker - både for Kongsberg og landet. Fra sølv til det du finner i Teknologiparken i dag - der vi ser teknologi i verdensklasse, sier fylkesordfører Opdal Hansen.

– Kongsberg har vært og er en viktig del av Buskerud, avslutter Tore Opdal Hansen.