Koret Sølvstrupene begeistret beboerne på Skavanger bo- og omsorgssenter.
Ⓒ Kongsberg Jazzfestival/Thomas Hegna
I år er det 60 år siden grunnlaget for Kongsberg Jazzfestival ble lagt, med Kongsberg Jazzweekend i september 1964.
– Takket være over 600 funksjonærer kan vi nok en gang invitere til en festival som skal skape felles minner på tvers av generasjoner. Frivilligheten er en av festivalens store bærebjelker, og det er ikke uten grunn vi kaller våre funksjonærer for «Festivalens gull», sier festivalsjef Ragnhild Menes.
Festivalen samler hele lokalsamfunnet i Kongsberg, men tiltrekker seg også et nasjonalt og internasjonalt publikum. Målet i år er 25.000 besøkende, og det er forhåndsolgt 17.000 billetter.
Kongsberg by fyller 400 i år, og jazzen har en sterk plass i byens historie og identitet.
Årets program byr på internasjonale jazzstjerner som John Scofield og Dave Holland, Cécile McLorin Salvant og Billy Cobham. Kongsbergs egen Susanna Wallumrød blir også å høre. På Gamle Norge og Kirketorget får publikum se folkekjære artister som Åge Aleksandersen, Cezinando og Kurt Nilsen.
Fellesskap
Buskerud fylkeskommune er samarbeidspartner til festivalen.
– Fylkeskommunen ser på festivaler som et verktøy for god samfunnsutvikling. Festivaler skaper jobber, både permanente og midlertidige. De bidrar også til stedsutvikling, kulturell tilhørighet og fellesskapsfølelse, sier fylkesdirektør for kultur, næring og klima, Bente Bjerknes.
Fylkespolitikere fra Buskerud fikk denne uken besøke flere av arrangementene. Frivillighet og inkludering var en rød tråd torsdag.
Stolte frivillige
Dagen begynte på Jazzboksen, en gratis kulturscene under festivalen. Den drives av Fontenehuset Kongsberg, som har et mangeårig samarbeid med jazzfestivalen. Medlemmer fra huset deltar som frivillige.
– Fontenehus er et lavterskeltilbud innen psykisk helse, og driver arbeidsrettet rehabilitering, sier arbeid- og studiekonsulent i Fontenehuset Kongsberg, Kirsti Berg Johansen.
– De siste årene har vi vært hovedansvarlige for å rigge Jazzboksen, den koseligste scenen på festivalen. Det er et kjempeverdifullt samarbeid for oss, som vi er veldig stolte av og glade for.
Samarbeidet har ført til at flere har fått seg jobb i etterkant av festivalen, for eksempel i bar- og serveringsbransjen.
F.v.: Kirsti Berg Johansen, Mari Lene Grøndahl og Eivind Mørkrid fortalte politikerne om Fontenehusets arbeid på Jazzboksen.
Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune
– Et unikt møtepunkt i Buskerud
Turen gikk videre til Skavanger bo- og omsorgssenter, der arrangementet Gulljazz ble avholdt. Her sang det lokale koret Sølvstrupene, et kor for mennesker med demens.
Gulljazz er et nasjonalt initiativ for å gjøre jazzmusikk tilgjengelig for eldre på sykehjem og omsorgsinstitusjoner.
Buskerud fylkeskommune er en sentral samarbeidspartner for Kongsberg Jazzfestival. Det er viktig, mener nestleder i Hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse, Christina Højer Mørkve (Høyre):
– Fra de aller yngste til de aller eldste klarer jazzfestivalen å skape genuin livsglede. Fylkeskommunen bør være involvert i dette, både fra et kulturperspektiv, og fordi det er et unikt møtepunkt for befolkningen i hele Buskerud, sier hun.
Sigrid Aasland (96) og sønnen Knut Ole Aasland (56) koste seg på Gulljazz på Skavangertun.
Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune
En fest i festen
Barnivalen er en festival i festivalen for barn og ungdom, og inkluderer musikkverksteder, malerverksteder og teater, i tillegg til konserter med både lokale og nasjonale artister.
– Barnivalen er en inngangsport både til musikken for publikum, og til frivilligheten for de unge. Dette er en festival av og for ungdom, med funksjonærer ned i 13-årsalderen, sier gruppeleder for Barnivalen, Bjørn Schirmer-Nilsen.
Et korps på 30-40 frivillige ungdommer bidrar til å avvikle arrangementet. I tillegg kommer frivillige fra lokale organisasjoner som Lågen Arbeidstjenester og NAVs initiativ for ukrainske flyktninger.
Sofia Bjarheim (18) og Henrik Dokka (12) er frivillige på Barnivalen, en festival-i-festivalen. Været torsdag var ikke helt på festivalens side, og det var noe mer glissent enn foregående år.
Ole Peder Giæver/Buskerud fylkeskommune